A magyarok szűk többsége inkább nem akar budapesti olimpiát

sport
2016 augusztus 21., 07:27
comments 356

Országos reprezentatív felmérést készített a Publicus közvélemény-kutató a budapesti olimpiarendezés támogatottságáról. A riói olimpia alatt, augusztus 11-16 között ezer fős mintán, telefonos megkereséssel készült, +/- 3,1 százalékpontos hibahatárú felmérés szerint

  • a magyarok 50 százaléka nem vagy inkább nem rendezne olimpiát
  • 45 százalékuk viszont igen, vagy inkább igen.

A maradék öt százaléknak fogalma sincs, mit gondol.

Az olimpiát határozottan elutasítók többen vannak az olimpiát határozottan támogatóknál, a válaszadók 35 százaléka az előbbi, 29 az utóbbi csoportba tartozott.

Azzal a magyarok nagy többsége, 78 százaléka inkább egyetért, hogy egy olimpia növelné a város és az ország ismertségét, 61 százalék szerint még a megítélését is javítaná.

Ugyanakkor a válaszadók 75 százaléka szerint az olimpiarendezés költségeit más célokra kéne fordítani, 64 százalék szerint pedig túl szegény az ország egy olimpia megrendezéséhet.

A válaszadók 57 százaléka gondolja úgy, hogy egy olimpiai rendezéssel "elsősorban a Fideszhez közeli vállalkozók járnának jól, senki másnak nem érdeke ez".

Ha a közvéleményen múlna, az olimpiarendezés költségét inkább az egészségügyre (61 százalék), oktatásra (28%) vagy a szegénység, éhezés felszámolására (17%) költenék, a közbiztonság javítására és a határvédelemre viszont senki sem költene ebből.

A kutatásból amúgy az is kiderült, hogy a magyarok általában sem vesznek meg az olimpiáért. Csak 17 százalék mondta, hogy minden eseményt megnéz, ugyanennyi, hogy minden magyar eseményt megnéz. 14 százalék már csak "a fontosabb" magyar eseményeket nézi, 51 százaléknyian pedig semmit, vagy alig valamit néz az olimpiából, 20 százalék még az eredményeket se követi. (Via Publicus)


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.