A magyarok szűk többsége inkább nem akar budapesti olimpiát

2016 augusztus 21., vasárnap 7:27
370

Országos reprezentatív felmérést készített a Publicus közvélemény-kutató a budapesti olimpiarendezés támogatottságáról. A riói olimpia alatt, augusztus 11-16 között ezer fős mintán, telefonos megkereséssel készült, +/- 3,1 százalékpontos hibahatárú felmérés szerint

  • a magyarok 50 százaléka nem vagy inkább nem rendezne olimpiát
  • 45 százalékuk viszont igen, vagy inkább igen.

A maradék öt százaléknak fogalma sincs, mit gondol.

Az olimpiát határozottan elutasítók többen vannak az olimpiát határozottan támogatóknál, a válaszadók 35 százaléka az előbbi, 29 az utóbbi csoportba tartozott.

Azzal a magyarok nagy többsége, 78 százaléka inkább egyetért, hogy egy olimpia növelné a város és az ország ismertségét, 61 százalék szerint még a megítélését is javítaná.

Ugyanakkor a válaszadók 75 százaléka szerint az olimpiarendezés költségeit más célokra kéne fordítani, 64 százalék szerint pedig túl szegény az ország egy olimpia megrendezéséhet.

A válaszadók 57 százaléka gondolja úgy, hogy egy olimpiai rendezéssel "elsősorban a Fideszhez közeli vállalkozók járnának jól, senki másnak nem érdeke ez".

Ha a közvéleményen múlna, az olimpiarendezés költségét inkább az egészségügyre (61 százalék), oktatásra (28%) vagy a szegénység, éhezés felszámolására (17%) költenék, a közbiztonság javítására és a határvédelemre viszont senki sem költene ebből.

A kutatásból amúgy az is kiderült, hogy a magyarok általában sem vesznek meg az olimpiáért. Csak 17 százalék mondta, hogy minden eseményt megnéz, ugyanennyi, hogy minden magyar eseményt megnéz. 14 százalék már csak "a fontosabb" magyar eseményeket nézi, 51 százaléknyian pedig semmit, vagy alig valamit néz az olimpiából, 20 százalék még az eredményeket se követi. (Via Publicus)


Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt