Gázzal kovácsolná össze az USA Izraelt, Törökországot és Egyiptomot

2016 augusztus 21., vasárnap 16:53
71

Kedvező következményei lehetnek annak a több milliárd dollár értékű földgázkincs felfedezésének, ami a Földközi-tenger Izrael és Ciprus közötti részén húzódik: a térségbeli országokat hosszú távon kötheti össze a gáztermelés – mondta Amos Hochstein, John Kerry amerikai külügyminiszter energetikai szóvivője.

A Leviatán nevű gázmező nagyobb része Izraelhez tartozik, és az ország vezetése már korábban bejelentette: ha megkezdik a kitermelést, Törökország és Egyiptom felé is építenének tenger alatti vezetékeket. Ha ez így lesz, az mindenképpen erősíteni fogja a kelet-mediterrán térség stabilitását, ami egyébként elég sokat romlott az utóbbi években.

Egyiptomból cseppfolyósítás után LNG formában exportálnák a gázt Európába, Törökországból pedig a már meglévő földgáz-vezetékeken. Az amerikai külügyminiszter szerint ez elsősorban az orosz gázmonopólium megszüntetése miatt lenne fontos. (Ez hosszú távú törekvése az amerikai gazdaságdiplomáciának, az azeri és türkmén gáz esetében nem értek el sikert.)

A Törökország felé építendő vezetéknek keresztül kell mennie Cipruson, ami kissé problémás, hiszen szigetországot kettévágó török megszállás nemzetközi jogi problémákat szül. Az amerikai energetikai szóvivő szerint viszont itt is nagy esély van arra, hogy pozitív kimenetele legyen az ügynek: akár egy görög-török megállapodást is eredményezhet a gázvezetékekhez fűződő érdek. (Bloomberg)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt