Kevés német akar 69 éves koráig dolgozni

2060-ban már 69-re kellene emelni a nyugdíjkorhatárt, miután a mostani 65 év a már megszavazott tervek szerint 2029-ben 67 évre emelkedik majd – javasolta elemzésében a német Bundesbank.

A hagyományosan igen vaskalapos – és ezért Németországban nagy tekintéllyel bíró – jegybank szerint senkit nem szabad, hogy félrevezessen az a tény, hogy most éppen jól áll pénzügyileg a nyugdíjrendszer, hosszú távon ugyanis főleg a várható élettartam növekedése és a termékenység csökkenése miatt nem fenntartható.

Vannak elemzők, akik szerint a Bundesbank még egy visszafogottabb számmal jött elő: az egyik német gazdaságelemző intézet, a kölni IW szerint 73 év lenne a reális a 69 helyett, a Max Planck intézet szerint pedig a várható élettartamhoz kellene kötni a nyugdíjkorhatárt.

A választásokra készülő politikusok – mivel követik a közvélemény-kutatások adatait – persze ennyire nem lelkesednek az ötletért, Sigmar Gabriel, a kisebbik koalíciós parner szociáldemokraták vezetője, egyben gazdasági miniszter például gyorsan elítélte a jegybank ötletét: „az autógyári munkás, a bolti eladó és az ápoló szerint ez egy őrült ötlet. Szerintem is az” – mondta. A nyugdíjrendszer valószínűleg központi téma lesz a választási kampánynak. (AFP, Bundesbank, pdf)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.