Ezért nem adják vissza a pénzt, akik Bayer miatt visszaadják a lovagkeresztjüket

POLITIKA
2016 augusztus 22., 07:16

Mielőtt végigkommenteli mindenki az internetet, hogy akik Bayer Zsolt miatt visszaadják az állami kitüntetésüket, az azzal járó pénzt is adják vissza, érdemes megnézni, hogy mi ez a kitüntetés, amiről szó van.

A Magyar Érdemrend 1991-től 2011-ig a magyar állam által adományozható legmagasabb kitüntetés volt (nem azonos az 1922–1945 között adományozott Magyar Érdemrenddel), az új Alaptörvénnyel 2011-ben Magyar Érdemrendre változott. Ennek több fokozata van, a lovagkereszt ezek közül a legkisebb rangú:

  1. nagykereszt a nyaklánccal és az arany sugaras csillaggal
  2. nagykereszt
  3. középkereszt a csillaggal
  4. középkereszt
  5. tisztikereszt
  6. lovagkereszt

Ezekkel pénz nem jár.

A törvény szerint ennyit tehet meg a kitüntetett: „A kitüntetett személy jogosult magát a megfelelő állami kitüntetés tulajdonosának nevezni. Kiváltság az adományozással nem jár.”

Amit tehát a (polgári tagozattal) díjazott visszaadhat, az egy 42 mm átmérőjű kereszt, aminek a háromszög alakban összehajtott 40 mm széles szalagján a 34 mm széles sötét smaragdzöld sávot jobbról-balról 1,5 mm széles fehér és 1,5 mm széles vörös sáv szegélyezi. (Itt csak a polgári tagozatról van szó, a katonai egy kicsit más.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.