MTA-s közgazdászdoktorok is visszaadják a lovagkeresztjüket a „fajvédő, uszító és minősíthetetlen hangvételű” Bayer miatt

POLITIKA
2016 augusztus 22., 07:32

Ha jól számolom, az eddigi 10 után még 3 ember adta vissza a lovagkeresztjét Bayer Zsolt kormányközeli kommentelő kitüntetése miatt. Most Kertesi Gábor közgazdász, az MTA doktora, Köllő János közgazdász, az MTA doktora és Varga Júlia közgazdász, a Magyar Köztársaság lovagkeresztjének korábbi kitüntetettjei szólaltak fel Bayer kinevezése ellen, ezt a rövid levelet írták Áder János köztársasági elnöknek és a nyilvánosságnak:

„Megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a kormány a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki Bayer Zsoltot, nyíltan bátorítva ezzel az általa művelt fajvédő, uszító és minősíthetetlen hangvételű újságírást (»cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba«, »sajnos nem sikerült beásni mindet nyakig az orgoványi erdőben«, »elmennek a törökök a büdös kurva anyjukba« és a többi). Mivel nem kívánunk egyazon kitüntetésben osztozni a magyar történelem legsötétebb korszakára emlékeztető eszmék hirdetőjével, lovagkeresztjeinket visszaadjuk.”

A félreértések elkerülése végett: a kitüntetéssel pénz nem jár, így a lovagkereszten kívül másról nem is tudnának lemondani.

Valószínűleg ez még messze nem a történet vége. (via 168 óra)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.