Őszre lesznek meg az új tankerületek, ígéri a Klik vezetője

A Magyar Idők hétfői számában jelent meg beszélgetés a Klik vezetőjével, aki szerint az 58 új tankerületi központ az őszi szünet végén kezdi meg működését. A vezetőket már kiválasztották, a székhelyek véglegesítése folyamatban van, mondta Pölöskei Gáborné, aki szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnak megszűntek az adósságai.

Palkovics László oktatásért felelõs államtitkár mellett Pölöskei Gáborné. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az önkormányzati iskolák állami átvételét az 58 tankerület külön-külön fogja lebonyolítani, az ősz folyamán egyeztetnek a képviselő-testületekkel, polgármesterekkel, hogy novemberre már lezárhassák a tárgyalásokat.

Pölöskei Gáborné a migráns gyerekek összeírásáról szóló híreken felháborodott:

"rendkívül zavaró a listázás szó, felháborít, hogy néhányan negatív kontextusban használják az iskolákkal kapcsolatban. Egy osztálynévsor is lista, és nem lehet biztosítani a szükséges számú tolmácsot sem, ha nem tudjuk, kinek és milyen nyelvű szakemberre van szüksége. A legutóbb dokumentált csaknem 600 migráns gyereknek a jelentős része szeptemberben valószínűleg nem fog megjelenni az iskolákban, de újak is jöhetnek. Felmérésünk szerint jelenleg 36 migráns gyermeknek van tanulói jogviszonya."