Parajelenség: rejtélyes magyar piramis Veszprém megyében

újrahasznosítás
2016 augusztus 23., 08:16

Egy szép, kockaházaival együtt is meglepően romantikus, kimondottan helyes kis magyar faluban fékeztem ABS-kattogásig az autót a minap, hogy visszamenjek megnézni, mi a fene volt az az izé, ami mellett elsuhantunk. Visszatolattam, kiszálltunk, lefotóztuk:

photo_camera PET-palackokból épített piramis a veszprém megyei faluban. Méretével kapcsolatban miheztartás végett: 12 éves lányom les ki belőle
photo_camera Masszív szerkezet, drótra fűzött flakonok

A bús-merengős országzászlók, az EU-s pénzből létesített, szinte mindig néptelen egyen-játszóterek, a tájidegen, felújított, de kihalt kultúrházak, a hónapokkal korábbi eseményeket hirdető szakadt plakátokkal dekorált stílustalan buszmegállók özönében mindig öröm kiszúrni valami igazán szépet, de legalábbis ötleteset. Valamit, ahol érdemes megállni kiszállni, nyújtózkodni, egy kicsit fotózkodni pár percre, ha hazai földön kirándul a család.

A második világháború, de pláne a rendszerváltás óta önmagát a legtöbb helyen hiába kereső magyar vidékben igazán üdítően hat egy ilyen meghökkentő, érdekes, kreatív izé. Szóval aki Malomsok felé jár, itt figyeljen:

A fémszerkezetre feszített huzalokra fűzött PET-palackokból álló kompozíció tetején emelőgyűrűt is láttam, szóval ez a szobor(?) alighanem mozgatható. A piramis mellett egy rosszul laminált, átázott papírlapon csak az alkotás nevét ("Üvegpiramis"), alkotója nevét és egy email-címet találtunk. Írtam is a címre, de ezidáig nem érkezett válasz arról, hogy miért vagy kinek szánta a művész ezt a jópofa piramist. Az interneten sincs nyoma a műnek és az alkotó személyét sem sikerült egyértelműen beazonosítanom.

photo_camera Kerestük az alkotót, ezidáig nem válaszolt kérdéseinkre

A község hivatalos önkormányzati honlapján sem találtam említést a műről, sem a menüpontok alatt, sem a galériákban (melyekben egyébként képek nincsenek, csak képcímek). Mondjuk megértem, hogy erről az érdekességről a polgármesteri hivatalnak nem állt módjában beszámolni ezen a platformon. Hiszen a sajnos szintén szomorúan magyaros igényességgel ápolt honlapon láthatóan kell a felület egyéb aktualitásoknak:

photo_camera Békés, nyugodt hely lehet Malomsok, ha a település weblapjának nyitóoldalán ezek a legfrissebb hirdetmények

Akárhogy is, köszönjük a látványos művészi hulladék-hasznosítást, a mi kis túránkat nagyon kellemesen dobta fel ez a jópofa magyar piramis. Aki Malomsokon jár, ne mulassza el körbejárni!

2016. 08.25: Frissítés - jelentkezett a piramis készítője!

Finta László asztalosmester testvére kérésére állította össze ezt a piramist. Finta Tamás ugyanis divattervező, újrahasznosított anyagokból készít ruhákat és a reciklálás jegyében akart létrehozni valami monumentálisat. Sőt: ez már nem is az első, hanem a második PET-piramis. Az elsőnek nem volt ilyen profi merevítése és állandóan szétfújta a szél - ezt az idei 2.0 verziót már nem tudja!

A mester már a következő PET-kompozíciót tervezi, ami a mai idők szellemének megfelelően, naná, egy focilabda lesz. Megkértem, hogy ha kész az alkotás, mindenképpen értesítsen - így jövőre újra jelentkezünk majd Malomsokról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.