A Bayer Zsoltot kitüntetésre állítólag felterjesztő Gulág-emléktársaság elnöke nem ért egyet Bayer Zsolt kitüntetésével

POLITIKA
2016 augusztus 24., 05:57
comments 275

A Népszabadság kereste meg Stark Tamás történészt, mivel a kormány arra hivatkozott, hogy a gyalázkodásban erős publicistát, Bayer Zsoltot a Gulágokban elpusztultak emlékét őrző közösség terjesztette fel lovagkeresztre, Stark pedig ennek a társaságnak a kuratóroumi elnöke.

Hétfőn kiderült az is, hogy a GULÁG-okban Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány elnökhelyettese, Pintér Jolán terjesztette fel Bayert. De Stark válaszai alapján ez magánkezdeményezés volt, mert például ő is csak a lapokból értesült a díjról.

Majd így folytatódik az interjú:

– Egyetért a kitüntetéssel?

– Nem értek vele egyet. Bayer Zsolt szerintem semmiképpen sem méltó állami díjra.

– Miért nem?

– Egyrészt az olykor rasszista jellegű írásai miatt nem. Másrészt azért nem, mert – amennyire a munkásságát ismerem – a cikkeivel egy olyan orosz rendszert támogat, amely nem néz szembe a sztalinizmus bűneivel, igyekszik bagatellizálni és relativizálni azokat. Pont a Gulág áldozatainak emléke nem engedi meg, hogy egy ilyen újságírót kitüntessenek.

– Pintér Jolán szerint Bayer a Gulággal kapcsolatos kutatásaival és írásaival érdemelte ki az elismerést.

-Nem vitatom, hogy Bayer Zsoltnak ilyen irányú tevékenysége is van, de én nem ismerem. Pedig nekem ez szakterületem.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.