Az Állami Számvevőszék szabálytalanságokat talált a DK 2013-14-es gazdálkodásában

2016 augusztus 24., szerda 12:41
155
  • Befejezte az Állami Számvevőszék a Demokratikus Koalíció és az Együtt – a Korszakváltók Pártja 2013-2014-es gazdálkodásának törvényességi ellenőrzését.
  • Az ÁSZ megállapításai szerint a DK könyvvezetése és gazdálkodása összességében nem felelt meg az előírásoknak.
  • Az Együtt a számviteli törvény követelményeit teljesítette, viszont a 2014-es pénzügyi kimutatásában nem részletezte a félmillió forintnál nagyobb értékben kapott hozzájárulásokat.

DK

A számvevőszék tájékoztatójában azt írják, a DK-nak a közzétett beszámolói szerint 2013-ban 49 millió, 2014-ben 237,3 millió forint bevétele volt, a kiadása pedig 46,5 millió, illetve 233,2 millió forint volt. Az ellenőrzött két évben a DK nem vett fel hitelt. A DK a párttörvényben előírt határidőn belül elkészítette és közzétette 2013-as beszámolóját és 2014-es pénzügyi kimutatását, de az ÁSZ szerint ezek nem feleltek meg a törvényi előírásoknak, mert „figyelmen kívül hagyták a számviteli törvényben rögzített valódiság és teljesség alapelvet”.

A beszámoló és a pénzügyi kimutatás adatai teljes körűen nem egyeztek meg a főkönyvi nyilvántartás adataival, a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások értékeléséről és a bevételek közötti kimutatásról pedig nem gondoskodtak – állapították meg a számvevők, amik szerint a könyvvitelben elszámolt és a beszámolóban, illetve pénzügyi kimutatásban szereplő bevételek, kiadások eltéréseinek összege az ellenőrzött években nem érte el a bevételi főösszeg 2 százalékának megfelelő „lényegességi küszöb” mértékét.

Az ÁSZ szerint a DK gazdálkodása és könyvvezetése – a leltár-összeállítási kötelezettség elmulasztása és a könyvviteli elszámolást alátámasztó bizonylatok alaki hiányosságai miatt – nem felelt meg a számviteli törvényben meghatározott követelményeknek. De a párt számviteli rendszerének szabályozása néhány kivételtől eltekintve megfelelt a jogszabályi előírásoknak. A DK a gazdálkodással összefüggő egyéb jogszabályi előírásokat betartotta.

A számvevőszék szerint nem működött megfelelően a DK ellenőrzési rendszere, mert a párt nem hozott létre felügyelőbizottságot, a pénzügyi ellenőrző bizottság pedig nem készítette el a szabályzatban előírt jelentéseket. A DK a működéséhez szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt fel, a vagyon használata szabályos volt. Az ÁSZ Gyurcsány Ferenc DK-elnöknek javaslatokat fogalmazott meg, amik alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie.

Együtt

Az Együtt a beszámolók szerint 2013-ban 1 millió 612,9 ezer, 2014-ben 287 millió 865,3 ezer forint bevételt ért el. Kiadása 2013-ban 497,7 ezer, 2014-ben pedig 373 millió 923,6 ezer forint volt. A fizetőképesség megőrzése érdekében az Együtt 2014 szeptemberében 42 millió forint hitelt vett igénybe, a további kiadási többlet forrása az év végéig ki nem egyenlített szállítói kötelezettség volt.

Az Együtt határidőn belül elkészítette és közzétette 2013-as beszámolóját és 2014-es pénzügyi kimutatását, de az utóbbiban a párttörvény előírása ellenére a naptári év alatt kapott, 500 ezer forintot meghaladó hozzájárulásokat – a hozzájárulást adó megnevezésével és az összeg megjelölésével – külön nem mutatta be. Az alapszabályban előírtak ellenére a 2014-es pénzügyi kimutatást az Együtt országos politikai tanácsa nem a közzétételét megelőzően fogadta el – közölte az ÁSZ.

Az Együtt beszámolójának és pénzügyi kimutatásának adatai a számviteli törvény előírásának megfelelően megegyeztek a könyvviteli nyilvántartások adataival. Néhány hiányosság ellenére a párt számviteli rendszerének szabályozása, gazdálkodása és könyvvezetése megfelelt a számviteli törvénynek. Betartották a gazdálkodással összefüggő egyéb jogszabályi előírásokat is, az ellenőrzési rendszer rendben működött. A működéséhez az Együtt is szabályszerűen igénybe vehető forrásokat használt fel, a vagyonhasználat szabályos volt. Az ÁSZ javaslatokat tett Szigetvári Viktornak, az Együtt elnökének is, akinek ezek alapján szintén 30 napon belül kell intézkedési tervet készítenie.

Az ÁSZ törvényi felhatalmazás alapján kétévente ellenőrzi a központi költségvetésből rendszeres támogatásban részesülő pártok gazdálkodását – írja az MTI.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt