Az Egyesült Államok is támogatja a török hadsereg szíriai akcióját

külföld
2016 augusztus 24., 18:42
comments 171

Visszafoglaltak egy várost az Iszlám Államtól a török által támogatott lázadók Szíriában. A lázadók vezetője szerint terroristák nem sokkal azután kivonultak Jarablusból, ahogy szerdán a török hadsereg harckocsijai és speciális erői benyomultak Szíriába. A török vezetés az akció egyszerre célozta az Iszlám Állam fegyvereseit és a kurdok által vezetett koalíciót, akik át akarták venni az irányítást a város felett. AFP PHOTO / BULENT KILIC

Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke megerősítette, hogy az akciót amerikai vadászgépek is támogatták a levegőből. Az alelnök egyébként elutazott Ankarába, hogy a júliusi puccskísérlet után a támogatásáról biztosítsa Törökországot.Joe Biden és Recep Tayyip Erdogan ANkarában - Fotó: AFP/Kayhan OzerMevlüt Cavusoglu török külügyminiszter szerdán Ankarában felszólította a szíriai kurd fegyvereseket, hogy térjenek vissza az Eufrátesztől Keletre, ellenkező esetben. „Törökország azt teszi majd, amit kell”- tette hozzá.

Joe Biden is figyelmeztette a szíriai kurdokat, hogy az Egyesült Államok csak akkor támogatja őket, ha visszavonulnak az Eufrátesz mögé.

Szerdán 9-12 török tank lépte át a szír határt. Erdogan elnök szerint az akcióra azért van szükség, hogy rendet tegyenek a határ mentén. Bejelentette, hogy egyszerre fognak harcolni az ISIS és a kurdok ellen.

A szíriai külügyminisztérium szerdán elítélte és a szuverenitása megsértésének minősítette a török harckocsik behatolását szír területre. (BBC/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.