Erős földrengés volt Olaszországban

külföld
2016 augusztus 24., 04:02
comments 27

6,2-es erősségű földrengés volt Olaszországban szerda hajnalban Perugia térségében.

A helyi idő szerint 3 óra 36 perckor bekövetkezett rengést, amelynek epicentruma a közép-olaszországi várostól 47 kilométerre délkeletre volt, a várostól 170 kilométerre fekvő Rómában is tisztán érezni lehetett. A földrengés pánikot keltett, a tűzoltósághoz hívások százai futottak be.

A rengés fészke igen kis mélységben, mindössze 10 kilométerrel a földfelszín alatt volt.

Egyelőre két áldozatról tudni, de ez a szám várhatóan a nap folyamán nőni fog.

Sergio Pirozzi, a rengéstől sújtott Amatrice polgármestere a SkyTg24 hírtelevíziónak ugyanakkor sírva mondta el, hogy a város fele "nincsen többé". Azonnali segítséget kért az épületek romjai alatt levő emberek kimentésére.

Amatrice városa (Fotó: Wikipedia)
photo_camera Amatrice városa (Fotó: Wikipedia)

Elmondta, hogy a város központi sétálóutcája megsemmisült. Tűzoltókra és helikopterekre van szükség - mondta. Hozzátette, hogy az Appenninekben levő település nehezen megközelíthető a bevezető utak omlása miatt is.

Fabrizio Curcio, az olasz polgári védelem vezetője jelentősnek nevezte a Közép-Olaszországot hajnalban, 3.38-kor megrázó, 6,2-es erősségű rengés földrengést, amelynek epicentruma a földtani jelentések szerint Accumoli közelében volt.

A földrengést Rómától Nápolyig megérezték, a fővárosban is többen a házakból az utcákra menekültek, de olasz hírügynökségi jelentések szerint rengés a Rómától északra fekvő Rieti városát is érintette, és Marche tartományban is károk keletkeztek.

Egy órával később, hajnali fél öt után nem sokkal egy újabb, 5,4-es rengés Norcia és Castellucci városát érintette.

Matteo Renzi miniszterelnök szóvivője Twitter-fiókjában azt közölte, hogy a kormány felvette a kapcsolatot a polgári védelmi hatóságokkal. (MTI, BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.