Hosszú Katinka az életéért úszott az utolsó 25 méterén

sport
2016 augusztus 24., 09:50
comments 91

A Syma-csarnokban tartották a Rióból hazatérő olimpiai csapat fogadását. A kötelező körök, Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottságának elnökének és Balog Zoltán, sportért is felelős miniszternek a beszéde után (amibe Balog csak beleszőtte, bár nem szeretne politizálni, hogy szeretné ha Brüsszelben is olyan tisztelettel néznének a magyarokra, mint Rióban) egyesével szólították a színpadra az érmeseket.

photo_camera Imre Géza, Szász Emese és Szilágyi Áron. Fotó: MTI

Kenderesi "Sajtburesz" Tamás bronzérmes úszó azt mesélte el, hogy szüleitől most tudta meg: kistestvére lesz. A versenye óta esze ágában sem volt a medence közelébe sem menni, arra megjegyzésre pedig, hogy Hosszú Katinka már Rióban elkezdte a felkészülést a következő olimpiára, azt mondta:

„Annyira elvetemült azért nem vagyok. Bocs...” – mosolygott rá az első sorban ülő háromszoros olimpia bajnokra.

Kapás Boglárkától, a 800 gyorson bronzot nyert úszótól azt kérdezték, mit lehet tenni a pont az ő számaiban úszó amerikai klasszissal, Katie Ledeckyvel. „Sokan tettek javaslatot, mit lehetne csinálni vele, de maradjunk a sportszerűségnél”.

Edzőként - mondta a 39 éves Boczkó Gábor, csapatban bronzérmes párbajtőröző arra a kérdésre, hogy ott lesz-e Tokióban négy év múlva.

„Hát sajnálom Erik, mi mindent megtettünk” – válaszolta a háromszoros olimpiai bajnok Szabó Gabriella Siklós Eriknek, a MOB marketing és kommunikációs igazgatójának arra a felvetésére, hogy miért volt olyan szoros a győzelmük Kozák Danutával a kajak párosban. Kiderült, hogy öt percig győzködte Kozákot, hogy tényleg megnyerték a futamot.

Maga Kozák Danuta - akin látszott, hogy nem a nyilatkozat az igazi terepe - azt mondta, hogy úgy tudta megőrinzi a motivációját az első aranya után, hogy nem örült neki annyira. A betegségéről, ami leggyengítette az első futama előtt, úgy vélte:

„Valószínű a pályán szedtem össze valamit. A társak közül többen már a tavalyi előolimpián belefutottak hasonlóba, nekem rosszabb volt, hogy idén esett meg velem.”

A kajak négyes másik két tagjától, Fazekas-Zur Krisztinától és Csipes Tamarától Kovács Kokó István azt kérdezte, miért nem mosolyognak úgy, mint Kozákék. Nem nagyon értették a felvetést az olimpiai bajnokok.

Szász Emese, párbajtőrben aranyérmes vívó elárulta, hogy visszanézte már az asszóit, de nem az edzőjével, „mert nem akartam hallani, hogy mit rontottam el.” Persze Kulcsár Győző szeme is könnyes volt a döntő után.

Szilágyi Áron, már kétszeres olimpiai bajnok kardvívó már hamarabb hazajött Rióból, azóta is pihen, a következő hetekben is pihenni fog. Ő is visszanézte már az asszóit, kritikus szemmel. Fizikailag többet vett belőle a második aranya, mint a londoni győzelem. „A következő napokban a járás is nehezemre esett, igaz annyira nem figyeltem a regenárcióra”.

photo_camera Fotó: MTI

Hosszú Katinka volt az utolsó, aki a színpadra lépett. A magyar csapat legeredményesebb sportolóját nem a három győztes úszásával, hanem a 200 hát döntőjével lepték meg először, amiben ezüstöt nyert.

„Reméltem, hogy ezt nem játsszátok be, nézni is fájt. A végén az életemért is küzdöttem” – mondta Hosszú Katinka. Olyan keményen nyúlt be, ahogyan csak tudott, a válla is kiugrott kicsit. Azért tudott örülni a második helynek is, mert teljesen kihajtotta magát, ennyi volt benne. "Shane sem volt mérges" - mondta. Azt egyébként, hogy háton is ússzon, edzője-férje, Shane Tusup találta ki a londoni olimpia után. Az őrültségnek tűnő ötlet bejött, 100 háton nyert, 200-on második lett.

Az első aranya után próbált úgy elaludni, hogy nem gondolt az első helyére, csak a következő feladatra koncentrált. Hosszú egyébként Rióban végig edzett, érkezésük után egy órával már a medencében volt. Ahogyan Budapestre érkezése napján is edzeni fog, mert holnap már repül Párizsba, versenyre. Neki az jelenti a kikapcsolódást, hogy rövid pályán úszhat most. Nagyon élvezte egyébként, hogy kint maradt az olimpia végéig, és nézőként beleszeretett az atlétikába, amit eddig nem nagyon követett.

Majd megtörtént az, ami Rióban valamiért nem: összeállt a két legeredményesebb sportoló, Hosszú Katinka és Kozák Danuta, és megmutatták a hat aranyat és egy ezüstöt, ami egy közepes sportnagyhatalom teljes éremkollekciója egy versenyen.

A helyenként kínos fogadás végén a mezszállító cég vezetője teniszpólót adott át, de csak az aranyérmeseknek (miközben összesen volt 15 érmesünk). Aztán hang nélkül indult el a szurkolók üzeneteiből készített összeállítás, csak a legvégén lehetett hallani a szponzor nevét. Majd valamiért lila színű papíreső hullott a csapatra.

photo_camera Az M4 adásából

A karrierje során eddig öt olimpiai aranyat és egy ezüstöt szerző Kozák Danuta a fogadáson az MTI-nek arról beszélt, hogy "A párom mondogatta nekem, hogy ha megcsinálom a triplázást Rióban, akkor én leszek a legeredményesebb kajakos. Még most is hihetetlen, hogy olyanok között emlegetnek, mint a vívó Gerevich Aladár és Kárpáti Rudolf, az úszó Egerszegi Krisztina vagy a tornász Keleti Ágnes".

Arra a felvetésre, miszerint ha 2020-ban megvédi mindhárom címét, akkor megelőzné a magyar eredményességi rangsorban 7 aranyával 1 ezüstjével és 2 bronzával élen álló Gerevichet is, úgy felelt, hogy ez mindenképpen motiválja, de Tokióban még nehezebb lesz megvédenie a címeket, már csak azért is, mert akkor már 33 esztendős lesz. Ugyanakkor hozzátette, 2020-ig mindenképpen folytatja a versenyzést, mivel már aláírta négyéves szerződését az UTE-vel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.