12 halott a kabuli Amerikai Egyetem elleni támadásban

Az afgán különleges alakulatok egyik katonája RPG-vel strázsál a támadás után. AFP PHOTO / WAKIL KOHSAR

Bár a kabuli rendőrség eleinte még derűlátóan nyilatkozott a kabuli Amerikai Egyetem elleni támadásról - az első hírek mindössze egy halálos áldozatról és két támadó agyonlövéséről szóltak -, csütörtök reggelre kiderült, hogy a támadóknak nagy pusztítást sikerült véghez vinniük.

Legalább 12-en vesztették életüket: hét diák, két biztonsági őr és három rendőr.

Sebesültből is sok, legalább 30-35 van.

A támadásért egyelőre senki se vállalta a felelősséget. Az összehangolt támadás szerda este hétkor kezdődött egy autóba rejtett pokolgép felrobbantásával. Ezzel sikerült berobbantani az egyetem egyik oldalfalát, ezen át rontottak be a terroristák. Egyikük már ekkor életét vesztette, két társa viszont behatolt az intézménybe.

Szemtanúk szerint a diákok közül sokan rémülten menekültek az épületekből, néhányan emeleti ablakokból ugrottak ki. Egy diák viszont telefonon azt mondta a Reuters hírügynökségnek, hogy társaival együtt az egyik osztályteremben rekedt.

A fallal védett épületegyüttest később afgán különleges alakulatok vették körül, de mivel a kampusz területén ekkor mintegy hétszáz egyetemista tartózkodott, csak nagyon óvatosan, fokozatosan tudtak harcba szállni a támadókkal. Abdul Rahman Rahimi kabuli rendőrparancsnok hajnalban a Reutersnak azt mondta, hogy a biztonsági erőknek menet közben mintegy 500 diákot sikerült kimenekíteniük az afgán elit köreiben népszerű Amerikai Egyetem területéről. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.