Lázár János egy egész picit félrevezető volt az új bíróságokkal kapcsolatban

politika
2016 augusztus 25., 11:04
comments 70

Szokásos heti sajtótájékoztatóján az új bírósági rendszer bevezetéséről is beszélt Lázár János főminiszter. Az új szervezetről ma reggel írtunk részletesen.

Lázár konkrétan azt mondta, "hülyeség", hogy a magyar igazságszolgáltatás csúcsán lévő Országos Bírósági Hivatal (OBH) ne támogatná a közigazgatási bíróságok bevezetését.

Itt Lázár általánosan fogalmaz, mi a cikkünkben az Igazságügyi Minisztérium kormány számára készült konkrét előterjesztéséről írtunk.

Ezt az augusztus előterjesztést nem támogatja az OBH, a dokumentumban szó szerint ez szerepel:

"Az Országos Bírósági Hivatal Elnökének (OBHE) véleménye szerint jelenlegi formájában és tartalmában a Tervezet nem támogatható."

Ezek után pedig 16 pontban részletezik, hogy miért nem tetszik nekik az ötlet, többek között itt szerepel az is, hogy egyes elemei a jogállamot és a bírói függetlenséget veszélyeztetik.

Ettől persze még

általában támogathatják a közigazgatási bíráskodás bevezetését,

de

konkrétan azt az előterjesztést, ami az IM készített a kormánynak, azt nem.

Lázár azt is mondta, hogy nem a szakmai körökben befutóként emlegetett Patyi András lesz a szervezet vezetője, ami azért izgalmas, mert az IM előterjesztés szerint neki speciel semmilyen beleszólása sem lenne az elnök kiválasztásba, azt a tervek szerint a köztársasági elnök nevezné ki a Kúria elnökének, az OBH elnökének, az igazságügyért felelős miniszternek, és az Alkotmánybíróság elnökének javaslatára.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.