Lázár János egy egész picit félrevezető volt az új bíróságokkal kapcsolatban

2016 augusztus 25., csütörtök 11:04
70

Szokásos heti sajtótájékoztatóján az új bírósági rendszer bevezetéséről is beszélt Lázár János főminiszter. Az új szervezetről ma reggel írtunk részletesen.

Lázár konkrétan azt mondta, "hülyeség", hogy a magyar igazságszolgáltatás csúcsán lévő Országos Bírósági Hivatal (OBH) ne támogatná a közigazgatási bíróságok bevezetését.

Itt Lázár általánosan fogalmaz, mi a cikkünkben az Igazságügyi Minisztérium kormány számára készült konkrét előterjesztéséről írtunk.

Ezt az augusztus előterjesztést nem támogatja az OBH, a dokumentumban szó szerint ez szerepel:

"Az Országos Bírósági Hivatal Elnökének (OBHE) véleménye szerint jelenlegi formájában és tartalmában a Tervezet nem támogatható."

Ezek után pedig 16 pontban részletezik, hogy miért nem tetszik nekik az ötlet, többek között itt szerepel az is, hogy egyes elemei a jogállamot és a bírói függetlenséget veszélyeztetik.

Ettől persze még

általában támogathatják a közigazgatási bíráskodás bevezetését,

de

konkrétan azt az előterjesztést, ami az IM készített a kormánynak, azt nem.

Lázár azt is mondta, hogy nem a szakmai körökben befutóként emlegetett Patyi András lesz a szervezet vezetője, ami azért izgalmas, mert az IM előterjesztés szerint neki speciel semmilyen beleszólása sem lenne az elnök kiválasztásba, azt a tervek szerint a köztársasági elnök nevezné ki a Kúria elnökének, az OBH elnökének, az igazságügyért felelős miniszternek, és az Alkotmánybíróság elnökének javaslatára.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt