Fél év alatt 1,2 milliárd dollárt vesztett az Uber

Az Uber ugyan nem nyilvános részvénytársaság, ezért nem kell nyilvánosságra hoznia eredményeit – de a befektetőit időről időre tájékoztatja az eredményeiről. Amerikai idő szerint tegnap este ez meg is történt, így a befektetők megtudhatták, hogy

az idei első fél évben 1,2 milliárd dollárt (328 milliárd forintot) vesztett a cég,

amiből több mint 750 millió dollár a második negyedévben jött össze. Ez nem kevés pénz, főleg úgy, hogy közben 31 százalékkal nőttek a bevételek (a második negyedévben 5 milliárd dollárt költöttek el az utasok az Uber vezetőinél, ennek nagyjából a negyede megy a céghez.)

A befektetők eddig mégsem estek pánikba: a legutóbbi befektetések alapján nagyjából hatvanmilliárd dollárra értékelik a céget. A szaúdi állami vagyonalap például 3,5 milliárd dollárral szállt be a közelmúltban.

A nagy veszteség oka az, hogy a cég agresszív kedvezményekkel próbál vetélytársai elé vágni, hogy ezzel is piacot szerezzen. Az USA-ban a Lyft, Kínában a Didi Chuxing a fő versenytársaik – utóbbinak azonban vége, miután 1 milliárd dollárért és némi részesedésért eladták az ottani részlegüket a kínai cégnek. Az innen várható pénzzel együtt 8-9 milliárd dollár készpénztartaléka maradhatott az Ubernek. (New York Times, Bloomberg)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.