Erdogan kész visszaállítani a halálbüntetést Törökországban

külföld
2016 augusztus 28., 14:29
comments 226

Ha a török parlament megszavazza, Recep Tayyip Erdogan török államfő jóváhagyja a döntést, és ezzel kész visszaállítani a halálbüntetést Törökországban.

Erdogan ezt vasárnap tette nyilvánvalóvá az Independent híradása szerint. A halálbüntetés 2004-ig volt érvényben Törökországban, 1984 óta nem alkalmazták. Ha a török országgyűlés így dönt, az világos kifejezése annak, hogy az ország középtávon sem kíván csatlakozni az Európai Unióhoz, bár az kérdés marad, mennyire tudja zsarolni az ország az uniót a bevándorlási válság kezelésével. A halálbüntetés mindenesetre ellenkezik az uniós Alapjogi Chartájával.

A halálbüntetés kérdése a július 15-én levert puccskísérlet óta lett újra a török közbeszéd része. Erdogan három hete világosan utalt rá, hogy ő nem lesz akadálya a halálbüntetésnek, ha a nép is úgy akarja.

A legkevesebb 300 ember halálát okozó puccs óta durva tisztogatások zajlanak Törökországban, ahol 3 hónapra rendkívüli állapotokat is hirdettek. Több mint 20 ezer embert tartóztattak le, 50 ezer útlevelét vonták be, folyamatosak a megtorlások és a bebörtönzések.

A kormány hívei szerint Fethullah Gülen hitszónok mozgalma, a Hizmet (Szolgálat) a felelős az eseményekért, és mindenkit letartóztatnak, akiről úgy vélik, hogy kapcsolatban áll vagy részese a hálózatnak. (Independent, fotó: Oktay Cilesiz / Anadolu Agency)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.