Saját minisztere kritizálja Angela Merkel menekültpolitikáját

Balra Sigmar Gabriel az SPD, középen Horst Seehofer a CSU, jobbra Angela Merkel a CDU vezetője. Foto: Bernd von Jutrczenka / DPA

Először támadta nyilvánosan a német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetője, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) koalíciós partnere a kancellár menekültpolitijákát, ami egyértelmű jele annak, hogy egyre gyorsabban közeleg a jövőre esedékes német szövetségi választás, és persze a kampány.

Sigmar Gabriel, szocdem pártvezető, egyben gazdasági miniszter vasárnapi, Brexit-ügyben adott nyilatkozatából már idéztünk. A Financial Times most az elnök hétvégi telefoninterjújának más elemeit szemlézte. Gabriel ezek szerint arról is beszélt, hogy

Merkel alábecsülte a menekültválság kihívásait.

A pártelnök szerint a szocdem párt valójában kezdettől fogva azon az állásponton volt, és ezt hangoztatta is:

elképzelhetetlen, hogy Németország évente milliós nagyságrendben fogadjon be embereket.

Az FT megjegyzi, Gabriel nyílván nem véletlenül ment neki most a kancellárnak. Az Emnid közvéleménykutató szerint minden második német mást szeretne Merkel székében látni 2017 után, és csak 42 százalék örülne ha maradna, a novemberi 45 százalékhoz képest. Merkel megítélése ismét romlani kezdett: jelenleg 47 százalékos az elfogadottsága. A 2013 óta tartó ciklusban ez ennél csak egyszer volt alacsonyabb.

Mindeközben a menekültellenes retorikára építő Alternatíva Németországnak (Alternative für Deutschland - AfD) egyre népszerűbb.

Jövő hónapban Mecklenburg-Vorpommern tartományban, a hamburgi születésű Merkel "hazai pályáján" tartanak tartományi választásokat. Az AfD ott 21, a CDU 22, a szociáldemokrata párt 28 százalékon áll. (Financial Times)