Egy holland felmérés szerint a szelfizés miatt szaporodnak a fejtetvek

A holland Országos Közegészségügyi és Környezeti Intézet (RIVM) szerint a diákok szelfimániája miatt szaporodnak a fejtetvek a holland középiskolákban. A szervezet egy 2000 önkéntes bevonásával készített felmérésében az általános iskolások 28 százalékánál, a középiskolás diákok 19 százalékánál mutatott ki fejtetűfertőzést – írja a dutchnews.nl.

„Azt hiszem, hogy az ok a középiskolások viselkedésében keresendő. Szelfikészítés közben a fiatalok összebújnak, a hajuk összeér, ami segíti a tetvek átvándorlását” – mondta Desiree Beaujan, a RIVM szakértője. A RIVM felmérése szerint a fejtetűfertőzések háromnegyedét lányoknál mutatták ki, aminek a hosszú haj lehet az oka. A megvizsgált szülők közül minden tizediknek találtak tetvet a hajában.

Az intézet most azt tervezi, hogy változtat a fejtetűellenes kampányán, és kiterjeszti azt a tinédzser korosztályra is. Beaujan szerint a szülőknek tudniuk kell, hogy tetűveszély van a holland középiskolákban, mivel ezekbe az intézményekbe, szemben az általános iskolákkal, nem járnak be rendszeresen a szülők, hogy átvizsgálják a diákok fejét. Máxima holland királyné is segített már ilyen akcióban. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.