Fenyegetések miatt megszűnik a legnagyobb gülenista török lap Franciaországban

külföld
2016 augusztus 30., 10:44
comments 45

Újságíróit és olvasóit egyaránt ért folyamatos fenyegetések miatt megszűnik a Zaman hetilap Franciaországban. Mind az online, mind a nyomtatott kiadást bezárják.

"A jelenlegi erőszakos törökországi politikai légkör és az aggasztó fordulat olyan eseményeket indított el, amelyek nem teszik többé lehetővé, hogy a szerkesztőség megfelelően végezze újságírói munkáját" - írja az MTI tudósítása szerint a hetilap közleménye.

A Zaman napilapi kiadása Törökországban júliusban szűnt meg. A kiadó ismerten kapcsolódik Fethullah Gülen, Hizmet (Szolgálat) néven ismert mozgalmához. Recep Tayyip Erdogan török államfő a hitszónokot látja a július 15-i török puccs mögött, és üldözi, bebörtönzi annak híveit.  

A szerkesztőség a biztonsági kockázatok növekedésével magyarázza döntését, miután legkevesebb 200 fenyegetést kaptak. Emre Demir főszerkesztő azt nyilatkozta, hogy Törökországban egy besúgó mozgalom működtet a kormány. Aki Zamant olvas, azt terrorizmus támogatásával vádolják meg. Emiatt külföldi olvasóik nem is mernek hazatértni Törökországba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt