Nem csak az számít, mit mondasz a kutyádnak, hanem hogy hogyan mondod

2016 augusztus 30., kedd 10:07
255

Elsőként magyar kutatók vizsgálták meg, pontosan milyen módon dolgozza fel a kutyák agya az emberi beszédet, és arra jutottak, hogy a kutyáknak nem csak az számít, pontosan mit mondunk nekik, hanem az is, hogy azt milyen hanglejtéssel, hangsúlyozással mondjuk. A Science tudományos magazinban publikált tanulmány szerint

a kutyák az emberekhez hasonlóan bal agyfélteküket dolgozzák fel a szavak jelentését, a jobb félteket pedig az intonáció értelmezésére használják.

Magyarul, ha megdicsérjük a kutyát, az csak abban az esetben aktiválja az állat jutalomközpontját, ha mind a szó jelentése, mind a hanglejtésünk dicsérő.

Az eredményekről a kutatást vezető Andics Attila agykutató, az ELTE Etológia Tanszékének és az MTA-ELTE Összehasonlító Etológiai Kutatócsoportjának munkatársa számolt be a lapnak.

Tizenhárom családi kutya vett részt a kutatásban, akiket funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatnak vetettek alá. Azt figyelték, hogy miként reagál az agyuk dicsérő szavakra ha semleges hangsúlyozást, vagy ha jelentést hordozó, dicsérő hangsúlyozást alkalmaznak a kutatók. Megfigyelték azt is, mely agyterületek különítik el "a jelentéssel bíró szavakat a jelentés nélküliektől, illetve a dicsérő intonációt a nem dicsérőtől.” Így jutottak a fenti következtetésekre.

A szóbeli dicséret csak akkor aktiválja a kutyák jutalomközpontját, ha a dicsérő jelentésű szavak dicsérő intonációval párosulnak. Ebből következtetnek arra, hogy "a kutyák nemcsak, hogy el tudják különíteni azt, amit mondunk, attól, ahogyan mondjuk, de arra is képesek, hogy a kettőt kombinálva társítsanak jelentést a hallottakhoz".

A felfedezés arra utal, hogy a szavak feldolgozásáért felelős neurális mechanizmusok sokkal korábban kialakultak az evolúció során, mint eddig sejteni lehetett, és ez a képesség nem csak az emberi agyra jellemző.  

Ez nem csak arra mutatott rá, hogy milyen hasonlóság van a kutyák és az emberek agyának működése között, de fontos következtetéseket enged meg a nyelvi evolúcióval kapcsolatban is. "Lehet, hogy kizárólag az emberek használnak szavakat, de ez nem azért van, mert csak a mi agyunk képes feldolgozni őket, hanem mert a szó emberi találmány” – szemléltette a felfedezés jelentőségét a kutatást vezető agykutató.

Andics kutatócsoportja nem először alkalmazza a funkcionális mágneses rezonanciavizsgálatot annak megismerésére, miként használják agyukat a kutyák. A korábbi eredményekről tavaly hosszasan beszélgettünk a kutatásvezetővel.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt