Schmitt Pál is esélyes a MOB elnökségére

sport
2016 augusztus 30., 07:24
comments 204

"Borkai Zsoltnak távoznia kell a Magyar Olimpiai Bizottság éléről"

- erről beszéltek a tűz közelében mozgó fideszes források a Népszavának, akik szerint Schmitt Pál követheti a főtitkárt a posztján. Győr polgármesterével régóta elégedetlenek a párt és az ország vezetői, de lassan három éve nem találni megfelelő embert a helyére. Borkai Zsolt. MTI Fotó: Bruzák Noémi

Borkai működésével több gond volt. Hiányos nyelvtudása nehezítette a munkát, inkább foglalkozott a győri ügyekkel, és állítólag nem jól válogatta meg kollégáit sem. Nem voltak naprakész információi a szövetség ügyeiről, de elmondások alapján ő maga sem érdeklődött a napi ügymenet dolgairól.

A Népszava szerint Szabó Bence főtitkár, és Siklós Erik marketing- és kommunikációs igazgató "kialakították a belső terror rendszerét, a munkatársakat állandó félelemben tartották és tartják, a MOB-on belüli feszültség egyre nehezebben kezelhető és titkolható."

Az utolsó két cseppet a pohárba az olimpia hozta el. Azt már a Fidesz is sokallta, hogy a 2012-es londoni olimpia 510 milliós költségéhez képest a riói játékokra már 1 milliárd forint ment el, és a cikk szerint Borkai verseny nélkül segített helyzetbe egy Szabó Bencével baráti céget a formaruhák kiválasztásánál.

Schmitt Pál. Foto: Kisbenedek Attila / AFP

Orbán Viktor továbbra is gyakran konzultált Schmitt Pállal, a MOB korábbi elnökével olimpiai kérdésekben, és az egykori vezető az egyik legnagyobb ellenlábasa Borkai ténykedésének.

Schmitt plágiumügye miatt sok kormánytag számára továbbra is kínos, de a lap forrásai szerint így sem lehet kizárni újrázását, és sportvezetőként a párton belül is elismerik. Esélyeit javíthatja, hogy Orbán szerint nemzetközi kapcsolataival segítheti a 2024-es olimpiai pályázatot. Schmitt 1983 és 2010 között előbb elnöke, majd főtitkára volt a MOB-nak, közben 1995 és 1999 között alelnökként vett részt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság munkájában.

A lap szerint vannak más jelöltek is azért. Felmerült állítólag Deutsch Tamás, az MTK elnökének neve, de az ő megítélése is minimum vegyes a Fideszen belül, és nem a nagy szervezetek hatékony működtetéséről híres. Deutsch állítólag nem kapacitálja a megbízást, de ha megbízzák vele, elfogadja a feladatot.

Hallani még Kovács "Kokó" Istvánról is, aki többször kifejezte vágyát, hogy szívesen vezetné a MOB-ot, illetve Gyulay Zsolt, a Hungaroring ZRt. vezérigazgatója neve is ott van a lehetséges utódok között. (Népszava)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.