Szingapúrban durvul a Zika vírus

Foto: AFP / NELSON ALMEIDA / AFP PHOTO / NELSON ALMEIDA

Ausztrália, Tajvan és Dél-Korea kormánya is azt tanácsolja a terhes anyáknak, hogy kerüljék el Szingapúrt az elkövetkező időszakban, miután 56 embert diagnosztizáltak fertőzöttként a dél-kelet ázsiai országban. A betegek között egyelőre csak egyetlen nő van.

A hétvégén az első olyan esetre is fény derült, amikor egyik helyi lakos már az országon belül fertőződött meg. Szerencsére a fertőzöttek jelentős része már gyógyultnak tekinthető.

A fenti kormányok azt javasolják azoknak a nőknek, akik most térnek haza Szingapúrból, hogy két hónapig kerüljék a teherbe esést. Malajziában és Indonéziában biztonsági ellenőrzéseket léptettek életbe a reptereken és a határátkelőknél.

Az eredetileg az Aedes aegypti szúnyogok által terjesztett vírus tavaly szaporodott el Brazíliában és Dél-Amerikában. Elsősorban a terhes nőkre jelent veszélyt: a zika súlyos születési rendellenességet, úgynevezett kóros kisfejűséget okozhat. Brazíliában a kitörés óta 1800 ilyen esetet regisztráltak.

Szingapúr számára azért is óriási csapás a vírus, mert ez a térség egyik turisztikai-közlekedési központja, a Changi reptéren 55 millió ember utazik keresztül évente. (Reuters)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.