A francia miniszterelnök szerint a meztelen mellek képviselik igazán Franciaországot, nem a fejkendők

külföld
2016 augusztus 31., 05:01
comments 155

Nagy felháborodást váltott ki Manuel Valls francia miniszterelnök hétfői megszólalása, amiben arra utalt, hogy meztelen női mellek sokkal jobban képviselik Franciaországot, mint a fejkendők vagy a burkini. Valls Delacroix A Szabadság vezeti a népet című festményével kapcsolatban jegyezte meg, hogy az azon szereplő Marianne-nek azért villan ki a melle, mert ő táplálja az embereket. Majd a muszlim viseletről szóló vitákra utalva hozzátette: „Azért nincs letakarva, mert ő szabad! Erről szól a köztársaság!”.

A miniszterelnök megjegyzésére Mathilde Larrere, a francia forradalommal foglalkozó történész a Twitteren reagált: „Marianne mellei ezért meztelenek, mert ez egy allegória, te kretén!” Majd kifejtette, hogy a romantikus festő ezzel a klasszikus művészetre utalt vissza.Fotó: AFP/Fethi Belaid

Manuel Valls korábban szóban támogatta azokat a francia polgármestereket, akik rendeletben tiltották meg a teljes testet elfedő burkini viselését a településeik strandjain. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.