Milliméteres törmelékdarab ütött negyvencentis lyukat egy fontos európai műholdon

űr
2016 augusztus 31., 19:19
comments 86

Hatalmas károkat okoz az űrszemét, derült ki ismét, amikor egy egészen aprócska, alig néhány milliméteres törmelékdarab ütközött neki a Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel-1a napkollektorának.

photo_camera Fotó: ESA

A sérülés miatt érezhetően visszaesett a műhold energiatermelése, de az ESA szerint ez egyelőre nincs hatással a műhold munkájára.

A Sentinel-1a-t a Copernicus-program keretében bocsátottak fel 2014-ben a Föld felszínének minden eddiginél pontosabb megfigyelésére és feltérképezésére. Elsősorban a hajóknak jelenti, ha jég képződött a tengereken, de radarjaival a környezetváltozásokat is figyeli, például a földterület-kihasználtságot és az olajfoltokat, valamint nyomon követi az erdőirtást. Egyik legfontosabb küldetése a katasztrófavédelem: műszerei különösen alkalmasak az árvizek kiterjedésének monitorozására, a radarjai által készített képtípust nagyobb földrengések után is felhasználják, hogy az infrastruktúrában keletkezett károkat felmérjék. (ESA, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.