Tudományos tény: egyedül lenni jó

életmód
2016 augusztus 31., 15:24
  • "Minden sikeres nő mögött áll egy erős férfi"
  • "A férfi nő nélkül csak félember"
  • "Ugye nem szeretnél egyedül megöregedni?"
photo_camera Ez a szingli nő már nagyon unja, hogy a társadalom az életmódja miatt szekálja

Ezektől és ehhez hasonló mondatoktól őrül meg mindenki, aki pasi vagy csaj nélkül tökéletesen jól érzi magát. De most kiderült az igazság: hazudik, aki azt állítja, csak párban szép az élet.

És ezt nem sértődött szinglik, hanem pszichológusok állítják.

Bella DePaulo, a Kaliforniai Egyetem kutatója egy konferencián hívta fel kollégái figyelmét: a pszichológusok nem foglalkoznak eleget az egyedülállókkal. Elmesélte, hogy korábban eszébe jutott a téma és megpróbált a szingli-életmód pszichológiáját kutató anyagokat keresni, amikor rájött:

nincsenek ilyenek.Csak olyan kutatásokat talált, amik a házasság pszichológiáját vizsgálták, olyanokat nem, ahol a párkapcsolat nélküli életet kutatták volna. DePaulo felhívja a figyelmet, ők nem egy külön állatfaj, sőt, az Egyesült Államokban soha nem élt még ennyi szingli.

És ez a tendencia nem csak Amerikára, hanam az egész 21. századi felgyorsult világ összes érintett országára érvényes.

photo_camera Ez a férfi most tudta meg, hogy végre letörölheti a Tindert

Csak néhány tudományosan alátámasztott tény a szinglikről DePaulo szerint:

1. Bölcsek

A szingliknek megvan rá a lehetőségük, hogy megismerjék magukat és emberileg többek legyenek. A kutatók ezt bővebben nem fejtik ki, de józan ésszel belátható: ha valakivel össze vagy kötve, csak annyira lehet rugalmas a gondolkodásod, amennyire a párodnak, tehát sokkal kevesebb lehetőséged van a személyiséged fejleszteni, a tulajdonságaidon alakítani.

2. Jobbak a kapcsolataik

Nem csak a józan ész, hanem tények is alátámasztják már: akinek nincsen párja, annak sokkal több ideje van másokra. Ebből adódik: a szingliknek általában jobbak a kapcsolata a családjával, a barátaival, szomszédaival, munkatársaival.

3. Önállóak

Egyedülállóként minél önállóbb vagy, annál sikeresebb leszel. Ha azonban jársz valakivel, ennek a fordítottja igaz: a párkapcsolat és a házasság sajátos szabályai miatt korlátozottak a lehetőségeid. Sokkal könnyebb önmagadnak lenned, ha szingli vagy, mert nincsen, aki féltékenységből vagy puszta szeretetből megállítson az önérvényesítésben.

4. Olcsóbban kijönnek

Az Egyesült Államokban élő házaspárok csomó pénzügyi kedvezményben részesülnek, elvileg sokkal jobbnak kéne lenniük az éeltüknek. De ahogy a kutatásokból kiderül, ez nincs így. Míg a házaspárok épp elevickélnek, az egyedülállók jobban állnak anyagilag. Szingliség = költséghatékonyság.

photo_camera Szerinted jár valakivel?

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy be kell tiltani a párkapcsolatokat és ezentúl mindenkinek szinglinek kéne lennie, sőt. A lényeg, hogy az egyedüllét nem ártalmas az egészségre, teljesen normális dolog és rengeteg jó oldala van.

Szinglinek lenni jó.

photo_camera Honey Boo Boo már évek óta tudja, amire a pszichológusok még csak most jöttek rá