A diákok közel fele dolgozik az egyetem mellett

gazdaság
2016 szeptember 02., 02:22

A Népszabadságnak árulta el a legnagyobb iskolaszövetkezeteket tömörítő DiákÉSZ főtitkára, Simon Balázs, hogy

míg a korábbi években a diákoknak mintegy tíz százaléka vállalt valamilyen munkát, ez az arány jelenleg nagyjából negyven százalék.

Az arány növekedése nem jelenti azt, hogy többen is dolgoznak: csökkent a felsőoktatásban tanulók száma, és az oktatási intézményekben is megszigorodtak a jelenléti szabályok, kevesebb lett a munkára fordítható szabadidő.

A Meló-Diák igazgatósági tagja, Kott Zoltán szerint a nyári hónapokban dolgoznak a legtöbben, pedig az év más időszakaiban is lenne igény a diákmunkára. Évente 130 ezren végeznek hosszabb-rövidebb ideig valamilyen diákmunkát, a megrendelők száma folyamatosan nő, amivel párhuzamosan az órabérek is emelkedni kezdtek. Amíg a kevésbé jól fizető térségekben is 630-640 forint az órabér, addig

Budapesten már 740-750 forint alatt nem találni diálmunkást.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.