Hillary Clinton agyrázkódásra hivatkozott az FBI-nak

külföld
2016 szeptember 02., 17:33
comments 120

Közzétette az amerikai szövetségi nyomozóiroda (FBI) Hillary Clinton kihallgatási jegyzőkönyvét. Ez annak a nyomozásnak a keretében készült, ami már lezárult, és ami végén ugyan megállapítottak visszásságokat Clinton emailezési és dokumentumkezelési szokásaival kapcsolatban, de nem a demokrata elnökjelölt szerencséjére nem emeltek vádat.

photo_camera AFP PHOTO / Robyn Beck

Clinton még Obama külügyminisztereként nem a hivatalos email-rendszert használta, hanem egy sajátot, ami egy otthonában elhelyezett szerverről futott. Ezzel, mint már tavaly kiderült, súlyosan megsértette a bizalmas adatok kezelésére vonatkozó szabályokat. Az ügy politikai elég ártalmas neki, mert tovább erősíti az amerikai közvélemény kétségeit Clinton megbízhatóságával kapcsolatban.

Az egyik érdekes érv, amit Clinton felhozott az FBI-nak ezen a július 2-i meghallgatáson, a 2012 decemberi agyrázkódásával kapcsolatos. Azt állítja, hogy azért nem emlékezett pontosan minden előírásra, mert az agyrázkódás, és az utána a fejében keletkező vérömleny miatt elfelejtette.

Hillary a kihallgatás egy másik pontján azt állítja, hogy nem tudta, mi az a C betű arra utal, hogy a levélben lévő adatok bizalmasak ("confidential").

A közzétett dokumentumokból az is kiderül, hogy külügyminisztersége idején összesen nyolc Blackburry készüléket használt Clinton, ám ezeket nem tudta beszerezni az FBI. Az is kiderül, hogy számos alkalommal megpróbáltak külső helyekről csatlakozni Clinton saját szerverére, bár nem jártak sikerrel. (Reuters, The Verge)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.