Obama egy atollon búvárkodott, hogy felhívja a figyelmet a környezetvédelem fontosságára

Egy csendes-óceáni zátonyra, a mindentől elég távoli Midway Atollra látogatott Barack Obama elnök, a Papahanaumokuakea tengeri emlékparkba. Az apró szigeten a veszélyeztetett fajok védelméről és a környezetvédelem fontosságáról beszélt az amerikai elnök.

Jó helynek tűnik:

AFP PHOTO / SAUL LOEB

Obama megtekintte a partszakaszt:

AFP PHOTO / SAUL LOEB
AFP PHOTO / SAUL LOEB

Majd később búvárkodott is.

Obama egyébként éppen Kínába tart, hogy Hszi Csinping kínai elnökkel találkozzon. Azzal, hogy közbeiktatta ezt a szigetet, egyszerre két üzenetet is küldhet. Egyrészt jelezi, hogy az USA továbbra is jelen kíván lenni Ázsiában (a Midway Atoll fontos színtere volt az USA Japán elleni Második Világháborús győzelmének).

Másrészt pedig Kínát éppen mostanában kritizálják azzal sokat, hogy a délkelet-ázsiai Spratley-szigeteken gőzerővel rombolja a törékeny ökoszisztémát a katonai bázisainak építésével, amellett hogy a régió politikai stabilitásának is árt. Az, hogy Obama ezen a hasonló korallzátonyon éppen a környezetvédelemről beszél, szólhat ennek is.

De persze az is lehet, hogy az utolsó hónapjait élvező amerikai elnök mindenképp el akart jutni még erre a szinte megközelíthetetlen zátonyra. (Reuters)