Nem engedtek be öt szülőt egy francia óvodába, mert fejkendőt viseltek

külföld
2016 szeptember 05., 17:59

Bár a francia törvények tiltják, hogy az oktatási intézményekben tanulók vagy dolgozók vallási szimbólumokat viseljenek, de ezek a szabályok a szülőkre nem vonatkozik. De egy korzikai óvodában öt fejkendőt viselő nőt a többi szülő így sem akart beengedni, és elállták az útjukat. Végül az bonifacioi rendőrségnek kellett beavatkoznia. Az ajtót elálló szülők azért voltak kiakadva, mert mikor gyerekeik nyakában lógott kereszt, azt az iskolai személyzet szóvá tette nekik.

A muszlim és nem muszlim lakosság között különösen megnőtt a feszültség a nizzai merénylet óta. Franciaországban eddig közel 30 településen tiltották meg a nőknek, hogy burkinit viseljenek a strandokon. Nemrég a bíróság kimondta, hogy ez sértik a szabadságjogokat. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.