A szegedi önkormányzat az összes üres lakását rászorulóknak adja

politika
2016 szeptember 06., 14:11
comments 125

Nagyszabású bérlakás-felújítási programot indított a szegedi önkormányzat, a rekonstrukciót követően az ingatlanokra rászoruló családok pályázhatnak – közölte Botka László MSZP-s polgármester az egyik bérlakás kulcsának átadása előtt tartott sajtótájékoztatón.

Mint mondta, évek óta szakmai konszenzus van abban, hogy Magyarországon átfogó, államilag finanszírozott önkormányzati szociális bérlakásprogramra lenne szükség. De mivel ez nem valósult meg – mondta Botka –, a szegedi közgyűlés úgy döntött,

az önkormányzat minden üres, gazdaságosan felújítható lakását helyreállítják és pályázaton a szociálisan rászorulók rendelkezésére bocsátják.

Idén augusztus végéig 76 önkormányzati tulajdonú bérlakást állított helyre és pályáztatott meg az IKV Zrt., a város ingatlankezelő cége. Szerdán a közgyűlés pénzügyi bizottsága várhatóan dönt további 50 lakás teljes rekonstrukciójáról és pályáztatásáról – mondta a politikus, aki szerint tavaly 88 lakóingatlan rekonstrukciója történt meg.

Botka László közölte: Szegeden azért áll üresen több 100 önkormányzati tulajdonú lakás, mert az IKV Zrt. korábbi, az előző közgyűlés Fidesz és Jobbik alkotta többsége által kinevezett vezetője az elmúlt években sem pályáztatást nem folytatott, sem lakásokat nem állított helyre.

A lakásrekonstrukciók fedezetét az IKV Zrt.-nek az önkormányzati tulajdonú üzlethelyiségek bérbeadásából származó bevétele biztosítja – mondta a polgármester, aki szerint kb. 100 olyan, főleg régi bérházakban található, kis alapterületű lakás van, amit gazdaságosan nem lehet felújítani, ezeket értékesítik. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.