Ennyire egyszerű lenyúlni nagyberuházások megrendelőit Magyarországon

bűnügy
2016 szeptember 6., 7:13
comments 33

Nem túl bonyolult módszerrel százmilliókat utaltatott át magának két román és máig ismeretlen bűntársuk „közismerten jelentős beruházásokat végző megrendelőktől”. Hogy pontosan kiktől, az az ügyészség közleményéből nem derül ki, de erős a gyanú, hogy közpénzt konvertáltak át lopott pénzzé.

A módszer:

A két román (egy férfi és egy nő) hamis útlevéllel magyarországi székhellyel gazdasági társaságot alapított, melynek a nevére 11 pénzintézetnél nyitottak bankszámlát. A harmadik társuk szintén hamis útlevéllel pedig devizaszámlát nyitott Magyarországon, majd a számlanyitások után 2014. január, február és március hónapban „közismerten jelentős beruházásokat végző megrendelőket” keresett meg telefonon és közölte, hogy a kivitelező bankszámlaszáma megváltozott, az elvégzett munka ellenértékét az általa megjelölt bankszámlaszámra szükséges átutalni.

Ennek megerősítésére a kivitelezők nevével visszaélve e-mail üzenetet küldött a „közismerten jelentős beruházásokat végző megrendelőknek”, amelyben feltüntette a a két román által nyitott bankszámlát.

A siker:

A vádlottak összesen 7 „közismerten jelentős beruházásokat végző megrendelőnél” alkalmazták a fenti módszert, 4-en simán fizettek is, nem is keveset, összesen 545 202 672 forintot. Ebből 129 037 633 forintot tudtak lefoglalni a rendőrök.

Három másik „közismerten jelentős beruházásokat végző megrendelőtől” 319 495 215 forintot tereltek volna át, de itt nem volt utalás.  

A két román magánszemélyként Szlovákiában is vásárolt céget, és Csehországban és Szlovákiában is nyitottak számlát. Ide utalták át a „közismerten jelentős beruházásokat végző megrendelőktől” a félmilliárdot, amelyekről a román nő Prágában 420 000 eurót, Pozsonyban pedig 475 000 eurót vett fel.

Az átvert „közismerten jelentős beruházásokat végző megrendelők” az eljárás során kérték az okozott káruk megtérítését.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak ellen különösen jelentős kárt okozó csalás, különösen nagy vagy ezt meghaladó értékre elkövetett pénzmosás, közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A vádiratban mindkét vádlott vonatkozásában börtönbüntetés kiszabását és mellékbüntetésül közügyektől eltiltás alkalmazását indítványozta.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt