Ennyire egyszerű lenyúlni nagyberuházások megrendelőit Magyarországon

bűnügy
2016 szeptember 06., 07:13
comments 33

Nem túl bonyolult módszerrel százmilliókat utaltatott át magának két román és máig ismeretlen bűntársuk „közismerten jelentős beruházásokat végző megrendelőktől”. Hogy pontosan kiktől, az az ügyészség közleményéből nem derül ki, de erős a gyanú, hogy közpénzt konvertáltak át lopott pénzzé.

A módszer:

A két román (egy férfi és egy nő) hamis útlevéllel magyarországi székhellyel gazdasági társaságot alapított, melynek a nevére 11 pénzintézetnél nyitottak bankszámlát. A harmadik társuk szintén hamis útlevéllel pedig devizaszámlát nyitott Magyarországon, majd a számlanyitások után 2014. január, február és március hónapban „közismerten jelentős beruházásokat végző megrendelőket” keresett meg telefonon és közölte, hogy a kivitelező bankszámlaszáma megváltozott, az elvégzett munka ellenértékét az általa megjelölt bankszámlaszámra szükséges átutalni.

Ennek megerősítésére a kivitelezők nevével visszaélve e-mail üzenetet küldött a „közismerten jelentős beruházásokat végző megrendelőknek”, amelyben feltüntette a a két román által nyitott bankszámlát.

A siker:

A vádlottak összesen 7 „közismerten jelentős beruházásokat végző megrendelőnél” alkalmazták a fenti módszert, 4-en simán fizettek is, nem is keveset, összesen 545 202 672 forintot. Ebből 129 037 633 forintot tudtak lefoglalni a rendőrök.

Három másik „közismerten jelentős beruházásokat végző megrendelőtől” 319 495 215 forintot tereltek volna át, de itt nem volt utalás.  

A két román magánszemélyként Szlovákiában is vásárolt céget, és Csehországban és Szlovákiában is nyitottak számlát. Ide utalták át a „közismerten jelentős beruházásokat végző megrendelőktől” a félmilliárdot, amelyekről a román nő Prágában 420 000 eurót, Pozsonyban pedig 475 000 eurót vett fel.

Az átvert „közismerten jelentős beruházásokat végző megrendelők” az eljárás során kérték az okozott káruk megtérítését.

A Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség az előzetes letartóztatásban lévő vádlottak ellen különösen jelentős kárt okozó csalás, különösen nagy vagy ezt meghaladó értékre elkövetett pénzmosás, közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádat a Debreceni Törvényszéken. A vádiratban mindkét vádlott vonatkozásában börtönbüntetés kiszabását és mellékbüntetésül közügyektől eltiltás alkalmazását indítványozta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.