Félórányi kérdésre kell majd válaszolni a háziorvosnál?

Egészségügy
2016 szeptember 06., 04:03
comments 80

Szeptember elsejéről a jövő év elejére halasztották, így tovább csúszik a régóta tervezett

új törzskarton-rendszer bevezetése a háziorvosoknál,

írja a Bors. Az új nyilvántartási módszer tisztább képet tárolna a beteg állapotáról, amihez viszont több információ és vizsgálat is szükséges. A lap szerint ha a kérdések listája akár olyan hosszú is lehet, hogy

egyetlen beteget félórán keresztül kell faggatni, hogy hiánytalanul beszámoljon a rokonok örökletes betegségeiről vagy az étkezési, életviteli szokásairól.

És csak ezután kezdődnének meg az általános vizsgálatok. Az ötlet jó, de a bevezetése kivitelezhetetlen, állítja Loványi-Varga Tibor háziorvos, aki most egy nap alatt ötven beteget lát el, átlagosan tíz percet töltve egy-egy betegség feltérképezésével. Ha végig kéne kérdeznie az új rendszerhez szükséges kérdéseket, akkor

egy négyórás rendelés alatt körülbelül 15–16 beteget lesz képes ellátni.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az új törzskartonrendszer bevezetéséről már régóta fantáziálnak, de szakmai egyeztetésre még nem került sor. A Bors kereste az EMMI-t is, hogy megtudja, hol állnak az előkészítések, egyeztetések, de egyelőre nem kaptak választ.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.