Félórányi kérdésre kell majd válaszolni a háziorvosnál?

Szeptember elsejéről a jövő év elejére halasztották, így tovább csúszik a régóta tervezett

új törzskarton-rendszer bevezetése a háziorvosoknál,

írja a Bors. Az új nyilvántartási módszer tisztább képet tárolna a beteg állapotáról, amihez viszont több információ és vizsgálat is szükséges. A lap szerint ha a kérdések listája akár olyan hosszú is lehet, hogy

egyetlen beteget félórán keresztül kell faggatni, hogy hiánytalanul beszámoljon a rokonok örökletes betegségeiről vagy az étkezési, életviteli szokásairól.

És csak ezután kezdődnének meg az általános vizsgálatok. Az ötlet jó, de a bevezetése kivitelezhetetlen, állítja Loványi-Varga Tibor háziorvos, aki most egy nap alatt ötven beteget lát el, átlagosan tíz percet töltve egy-egy betegség feltérképezésével. Ha végig kéne kérdeznie az új rendszerhez szükséges kérdéseket, akkor

egy négyórás rendelés alatt körülbelül 15–16 beteget lesz képes ellátni.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint az új törzskartonrendszer bevezetéséről már régóta fantáziálnak, de szakmai egyeztetésre még nem került sor. A Bors kereste az EMMI-t is, hogy megtudja, hol állnak az előkészítések, egyeztetések, de egyelőre nem kaptak választ.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.