Orbán szerint az európai álom már nem Nyugat-Európában, hanem Közép-Európában van

Orbán Viktor a visegrádi országok kormányfőivel és Ukrajna miniszterelnökével vett részt egy, a lengyelországi Krynicában rendezett gazdasági fórum panelbeszélgetésén.

Az európai álom Nyugat-Európából Közép-Európába került át

Arról beszélt, hogy az európai politikusok egy nemzedékének volt egy „titkos álma”, ami szerint az Európai Unióval el lehet érni azt, hogy a tagállamok elfelejtsék nemzeti és vallási identitásukat, meggyengüljön a történelmi identitásuk, és mindezt egy európai identitás váltja fel. De kiderült, hogy nincs olyan identitás, ami kiválthatja a korábbit, és bebizonyosodott, hogy az az ország sikeres, aminek erős az identitása – mondta.

Robert Fico szlovák, Volodimir Hrojszman ukrán, Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő (b-j) a 26. krynicai gazdasági fórum keretében rendezett V4-es miniszterelnöki csúcson tartott panelbeszélgetésen (Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Orbán Viktor szerint 20 éve azt mondták a fiataloknak Európában, hogy ha rendesen járnak iskolába, tanulnak, tiszteletben tartják a törvényeket, és szorgalmasan dolgoznak, akkor előrébb jutnak, teljesebb lesz az életük, mint a szüleiké. De a legtöbb régi uniós tagállamban ma már a fiatalok kinevetnének, ha ezt mondanánk nekik – mondta Orbán, aki szerint az európai álom Nyugat-Európából a közép-európai térségbe került át.

Nem viselkedhetnek úgy, mint akiknek kő van a szívük helyén

A migrációról azt mondta: itt mind keresztény kultúrából kinőtt országok képviselői ülnek, ezért nem viselkedhetnek úgy, „mint akiknek kő van a szívük helyén”. Ellentétesek az érzéseink: egyrészt fenyegetve érezzük magunkat a migráció miatt, másfelől együtt érzünk a migránsokkal, sajnáljuk őket – mondta Orbán, aki szerint egyszerre kell segíteni a rászorulóknak és megvédeni az identitásunkat.

Robert Fico szlovák, Volodimir Hrojszman ukrán, Beata Szydlo lengyel, Orbán Viktor magyar és Bohuslav Sobotka cseh kormányfő (b-j) a 26. krynicai gazdasági fórum keretében rendezett V4-es miniszterelnöki csúcson tartott panelbeszélgetésen (Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

Megerősítette a korábbi sajtónyilatkozatában mondottakat: jól kell segíteni, vagyis a segítséget kell odavinni, ahol baj van, de Európa ma nem ezt teszi. A migrációs áramlás délről érkezik, és Magyarország helyezkedik el a visegrádi csoport négy országán belül a legdélebbre – mondta Orbán.

Minden elvész, amiért eddig dolgoztunk

Nem igaz, hogy a migráció kiváltó oka a háború, hanem az, hogy Európa gyenge, de gazdag, jó életet biztosít, és ezt mások is akarják – mondta. Orbán szerint világossá kell tenni, hogy a belépésnek Európába törvényes rendje van, különben minden elvész, amiért eddig dolgoztunk, és túlnő bennünket egy másik közösség, aminek erősebb az identitása. Sokan túlbecsülik a multikulturalizmus integráló hatását, az ide érkezők saját identitását megőrző képességét pedig alábecsülik – mondta.

Megtapsolták a végvári vitézeket

Orbán szerint meg kell védeni a határokat, bár ez nehéz feladat. Köszönetet mondott mindenkinek, aki segít Magyarországnak a déli határt megvédeni, egyúttal azt kérte a jelenlévőktől, hogy végvári vitézekként tekintsenek a magyarokra. Ekkor az MTI szerint megtapsolták.

Ukrajna előtt magunkon kell segítenünk

Az EU és Ukrajna kapcsolatáról szólva azt mondta: ma Európa kisebb szerepet játszik Ukrajna jövőjében, mint az Egyesült Államok és Oroszország, és a Nyugat-Balkánon Oroszország és Törökország kerülhet ilyen szerepbe. Vagyis ha segíteni akarunk Ukrajnának, először Európának vissza kell nyernie a saját cselekvőképességét, önbizalmát, meg kell reformálni és változtatni az uniót ahhoz, hogy segíthessünk – mondta.

Posztkommunista médiavilág

A beszélgetés végén a miniszterelnökök kitértek egy V4-es televíziócsatorna lehetőségére is. Orbán Viktor üdvözölte a kezdeményezést, mint mondta, 10-15 évvel ezelőtt kellett volna hasonló, és akkor a „posztkommunista médiavilágból hamarabb kikeveredhettünk volna”. (MTI)