Orbán Viktor lett az év embere Lengyelországban

A magyar miniszterelnök kapta a lengyelországi krynicai gazdasági fórumon Az év embere-díjat, „a rendezvény legjelentősebb elismerését” – írja az MTI.

Orbán Viktor miniszterelnök átveszi Az év embere díjat Beata Szydlo lengyel kormányfőtől a 26. krynicai gazdasági fórumon (Fotó: Szecsődi Balázs / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI)

A díj keddi átvételekor Orbán Viktor azt mondta, hogy a Közép-Európa érdekében végzett munkáját ismerhették el a kitüntetéssel. Közép-Európa népeinek meg kell őrizniük hitbéli, nemzeti és történelmi identitásukat, „ez nem egy rossz gúnya, amit a modern korban le kell vetni, hanem páncél, amely megvéd”, segít a túlélésben és sikeressé tehet – mondta ő. Azok a közösségek lesznek sikeresek, amiknek erős az identitása – mondta szintén ő. Orbán Viktor azt mondta: mindenképpen meg kell védeni az identitásunkat, különben „nem jut nekünk hely a nap alatt”.

Kiemelte a magyar-lengyel barátság jelentőségét, a népek és a vezetők közötti jó kapcsolat fontosságát. A magyarok a lengyelek barátságát a legtöbbre tartják a világ népeivel ápolt barátságaik között, ezért a most kapott díj értékét növeli, hogy lengyelektől és barátságból kapta – mondta a miniszterelnök.

Igor Janke lengyel politológus, az Orbán Viktorról szóló, Magyarországon is megjelent, Hajrá, magyarok! című monográfia szerzője a laudációjában felidézte a miniszterelnök politikai pályafutását. Emlékeztetett arra, hogy a kemény harc győzelmet hozott a Fidesznek 2010-ben, amikor a katasztrófa szélén állt Magyarország. A párt nagyarányú győzelmet aratott, amibe sokan nem nyugodtak bele, de a kritikusoknak nem lett igazuk, Magyarország lassan kilábalt a válságból, egyre erősebbé vált, a korábban vitatott reformok hatékonynak bizonyultak, és ma a lengyel kormány hasonló úton halad – mondta Janke, aki szerint Orbán Viktor megmutatta, hogy mindig van lehetőség, mindig lehet változást elérni. A magyar kormányfő erős, határozott és bátor politikus, és az olyan nehéz időkben, mint a mostani, csak az ilyenek érhetnek el változást, ilyenekre van szükség – mondta.

A díjat a lengyel politikai és gazdasági élet képviselőiből álló, közel 30 tagú kuratórium ítéli oda. A kitüntetést Beata Szydlo lengyel kormányfő adta át Orbán Viktornak.

A hír korábban kiszivárgott, de most lett hivatalos.