Észak-Korea nagyot robbantott

Közepes erősségű, 5,3-es földrengést jeleztek a világ obszervatóriumai Észak-Koreából. A földrengés középpontja a Punggye-ri nukleáris kísérleti telep volt, ami erős utalás a rengések kiváltó okára:

a kísérleti telepről az elmúlt napokban készített kémműholdas felvételek megnövekedett aktivitást mutattak,

vagyis

szinte biztos, hogy egy kísérleti atomrobbantás lehet a magyarázat a földmozgásokra.

Márpedig a földmozgás erőssége alapján a szakértők arra következtettek, hogy egy legalább 10 kilotonnás atombombát, minden eddiginél nagyobbat robbanthattak Észak-Koreában.

UPDATE 7:05: Az észak-koreaiak hivatalosan is bejelentették, hogy atombombát robbantottak. Ez volt az ország ötödik kísérleti nukleáris robbantása.

Az esemény időpontja szintén katonai erőfitogtatásra utal: Észak-Koreában ma ünneplik a Nemzeti Napot, a sztálinista diktatúra születésnapját. Ezt Észak-Korea rendszerint nagyszabású katonai kísérletekkel szokta ünnepelni.

Észak-Korea az utóbbi időben megint egyre aktívabb ilyen kísérletekben, bár jellemzően csak a tengert szokta rakétázni. A BBC tudósítása szerint a nagy kérdés, hogy mit lehet kezdeni velük:

a szankciókat már a legutóbbi, januári atomkísérlet után is szigorították,

most pedig az is bonyolítja az északiak elleni egységes fellépést, hogy Kína és az Egyesült Államok éppen több fronton, a délkínai-tengeri kínai terjeszkedés és a dél-koreai amerikai rakétapajzs ügyében is komoly vitában áll egymással. (Via BBC)