Nepál gyerekistenei maguktól sohasem hagyhatják el otthonukat

ÉLET
2016 szeptember 09., 11:43
comments 66

Nepál egyik élő hagyománya az élő istenek tisztelete. A Dalai Lámát mindenki ismeri, de nem ő Nepál egyetlen élő istensége. Ilyenek a kumarik is, akiket a hinduk és a buddhisták egyaránt Durga istennő reinkarnációjaként tisztelnek.

Egy kumari, amint éppen körbehordozzák. Fotó: Ingmar Zahorsky / Flickr CC BY-NC-ND 2.0
photo_camera Egy kumari, amint éppen körbehordozzák. Fotó: Ingmar Zahorsky / FlickrEgy kumari, amint éppen körbehordozzák. Fotó: Ingmar Zahorsky / Flickr CC BY-NC-ND 2.0

A kumarik élete kicsit nehezebb a Dalai Lámáénál:

egy kumariként kiválasztott lánygyermek istensége alatt nem hagyhatja el otthonát, csak amikor a nagy ünnepeken körbehordozzák.

Ha játszani akar, megkapja a játékait - Yunika, a Nightline által felkeresett kumari szülei mindent megvesznek neki, amit csak kér -, de nem mehet ki játszani a többi gyerekkel.

A kumari lét sajátossága, hogy nem tart örökké:

amint egy lány eléri a pubertást, megszűnik istennek lenni.

Egy egykori kumari, a most 32 éves, 4-12 éves kora között isten Rashmila Shakya szerint "egy kicsit kényelmetlen volt, hogy miután visszavonultam, járnom kellett az utcán". (Via ABC News)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.