Beállt Orbán mögé a súlyos tekintetű szlovén marxista-leninista

Slavoj Žižek szlovén marxista-leninista filozófus – Melania Trump után a második leghíresebb szlovén, aki szerint be kéne tiltani a virágokat, mert a vaginára emlékeztetik őt, és vicces dolog egy szingapúri luxushotel tetején lévő úszómedencéből nevetni a pórnépen – új könyvében keményen bírálja az európai baloldalt a menekültügyben mutatott hozzáállásuk miatt.

A súlyos tekintetű Zizek. (Ulf Andersen/AFP)

Žižek úgy látja, a baloldal egyszerűen nem foglalkozik a menekültek miatt létrejövő nehézségekkel, és ezzel a menekülteket befogadó attitűd maga teremti meg az intoleranciát.

„Nem tetszik nekem ez a romatikus, hamis elképzelés, hogy a szenvedés megtisztít, és egy nemes emberré tesz. Ez nem így van! A túlélés érdekében bármire képes leszel”

– írja. Márpedig az európai baloldal arra alapozza a befogadást segítő hozzáállását, hogy a menekültek jó emberek. Ez Žižek szerint csalás, mert abban, hogy jó embereknek segítünk, nincs semmi különös. A baloldal viszont nem realista, hiszen mi van akkor, ha a beérkező menekültek a lehetőségek hiányában például bűnözni kezdenek?

Ha a baloldal nem hajlandó foglalkozni a kulturális különbségekkel, akkor az egész menekültkérdést a szélsőjobboldal játszóterének hagyja, és ezzel nagy politikai árat fizet. Sőt, az egész demokráciát megkérdőjelezi, hogy úgy akarja a baloldal befogadni a menekülteket, hogy az európai közvélemény többsége nyíltan ez ellen van.

„A felebarát a kereszténységben olyan ember, akiről azt hiszed, közel áll hozzád, de aztán csinál valamit, ami miatt rájössz: Istenem, én egyáltalán nem is ismertem ezt az embert. Ezért nem olyan egyszerű a bibliai parancs, hogy »szeresd a felebarátaidat«”

– írja, miért hivatkozik a menekültekre „felebarátként”.

Žižek a rá jellemző logikai flikflakkal aztán amellett érvel, hogy Európának mégis be kell fogadnia a menekülteket egy „magasabb erkölcsiség” nevében, annak ellenére, hogy a többség hallani sem akar erről. Hosszú távon szerinte fel kellene számolni azokat a gazdasági-politikai feltételeket, amik létrehozzák a menekülteket,

„a menekültek az ár, amit az emberiség a globalizált gazdaságért fizet”.

(Qz)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.