Egy kínai milliárdos eldugta a világ alumíniumkészletének 6 százalékát a mexikói sivatagban

gazdaság
2016 szeptember 10., 07:39
comments 61

Egészen hatalmas mennyiségű alumínium pihen a mexikói sivatagban, az amerikai határ közelében, évek óta érintetlenül. Két milliárd dollár az óriási készlet értéke, 77 milliárd sörösdobozt lehetne gyártani belőle, ez a világ alumíniumkészletének 6 százaléka. Az alumíniumot egy kínai milliárdos halmozta fel titokban – derül ki a Wall Street Journal elképesztő cikkéből.

Ez tényleg teljes titok volt eddig, ám egy amerikai alumíniumipari vezető, Jeff Henderson hallott egy pletykát, és odaküldött egy repülőt, nézzék meg, igaz-e.

photo_camera Fotó: Aluminicaste Fundición de Mexico

Az alumínium felhalmozása mögött egy kínai milliárdos, Liu Zhongtian áll, ő a China Zhongwang Holdings tulajdonos-vezetője. Nem is akármilyen célból gyűjtötte ide a fémet.

A globális alumíniumipar nagy bajban van, amióta lassulni kezdett a kínai növekedés, különösen az anyagigényes infrastrukturális beruházások. Viszont Kína óriási pénzt fektetett saját alumíniumtermelésének kiépítésébe, és dömpingárakkal tarolták le az alumíniumpiacot világszerte. Ezzel a nyugati országok nem tudnak versenyezni, a korábban kiépült kapacitások jelentős részét le kellett állítani, de így is túlkínálatban úszik a világpiac.

2010-ben az amerikaiak intézkedtek a kínai alumíniumimport ellen: büntetővámokat vezettek be.

Abban az évben egyszer csak kiugró mértékben megugrott a Mexikóba irányuló kínai alumíniumexport.

Ez az alumínium az amerikai határ mentén, egy nagy telken halmozódott fel, a szabad ég alatt.

Liu Zhongtian – aki tagja a kínai kommunista pártnak, és egyébként egy alumíniumgyárban berendezett lakásban lakik – tagadja, hogy bármi köze lenne az ügyhöz. "Arrafelé [mármint Mexikóban] rengeteg fegyveres gyilkos van" – mondta.

A Wall Street Journal oknyomozása szerint azonban kevés kétség fér ahhoz, hogy Liu Zhongtian hatalmas trükkje van a gigantikus alumíniumhalom mögött. Az egyik mexikói alumíniumkereskedő céget Liu Zhongtian fia, egy másikat pedig egy régi üzleti partnere vezeti.

Annyi történt tehát, hogy Liu Zhongtian cége szimplán más országok és egy bonyolult cégláncolat közbeiktatásával akarta kijátszani a büntetővámokat. Csakhogy a mexikói kaland nem jött be, a jelek szerint Zhongtian üzlettársa félremenedzselte az ottani fedőcéget, és a nagy amerikai alumíniumcégek is nyomozni kezdtek az ügy ellen. Ezért nem sikerült átvinni a fémet az USA-ba.

Most azon gondolkodnak, hogy talán inkább visszaviszik az óriási alumíniumkészletet Ázsiába. 2015-2016-ban pedig ugyanaz történt Vietnamban, mint korábban Mexikóban: hirtelen ideirányítottak a kínaiak hihetetlen mennyiségű alumíniumot. Vietnamból egy cég 2014 óta kétezer tonna alumíniumot vitt be az USA-ba. (Wall Street Journal).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.