Németország még az idén megállapodna 40 ezer afgán menekült hazaküldéséről

migráció
2016 szeptember 10., 17:06
comments 111

Berlin még az idén megállapodást akar kötni Kabullal azoknak az afgán menekülteknek a visszatelepítéséről, akiknek a menedékkérelmét elutasították, vagy akik önként térnének vissza a hazájukba – közölte a német belügyminisztérium. A Bild értesülése szerint Németország kb. 40 ezer afgánt akar így visszaküldeni.

A Belügyminisztérium szerint a német-afgán tárgyalásokon jó eredményeket értek el, akkor is, ha még nincs áttörés a közös nyilatkozat tartalmára vonatkozóan. Szeptember 1-én tartották Berlinben a tárgyalások második fordulóját.

Csak idén január és július között nagyjából 79 ezer afgán állampolgár nyújtott be menedékkérelmet Németországban a Statista adatai szerint.

A Der Spiegel szerint a tárgyaló feleknek sikerült megállapodniuk egy egyetértési nyilatkozat (Memorandum of Understanding) utolsó részleteiben is. Eszerint Afganisztán a korábbiakhoz képest jóval egyszerűbb eljárással fogadná vissza azokat az állampolgárait, akiknek menedékkérelmét a német hatóságok elutasították, vagy akik önként térnének vissza a hazájukba. Az afgán tárgyalási küldöttség emellett a lap szerint beleegyezett abba is, hogy különjáratokkal, egyszerre legfeljebb 50 fős kontingensekben szállítsák vissza az embereket Afganisztánba.

Berlin a dokumentumban arról biztosított mindenkit, hogy figyelembe veszi a kitoloncolásoknál a visszatérőkre, különösen pedig a nőkre és fiatalkorúakra leselkedő veszélyeket. A Spiegel úgy tudja, hogy a tárgyalások elején az afgán tárgyaló fél közel 2 milliárd eurót (620 milliárd forintot) követelt a visszatérők befogadásához. Németország ezt elutasította, mondván, Afganisztán évi 430 millió euró (133 milliárd forint) segélyt kap – írja a Spiegel.

Hamid Karzai volt afgán elnök a Bildnek adott interjúban az önkéntes alapon történő visszatelepítést „jó megoldásnak” nevezte, ami szerinte jó képesítéssel rendelkező embereket hozna vissza Afganisztánba, akikre égető szüksége van az országnak. „Minden egyes tehetséges afgán létfontosságú az ország jövője szempontjából” – mondta Karzai.

A Bild szerint a megállapodás sok német kedvére lehet. Egy friss közvélemény-kutatás adatai szerint a németek 82 százaléka követel irányváltást Angela Merkel kancellár menekültügyi politikájában. A Spiegel megrendelésére a TNS közvélemény-kutató intézet által végzett felmérésből kiderül: a németek 28 százaléka szerint Merkelnek alapvetően változtatnia kellene a menekültügyi politikáján, 54 százalékuk viszont csak részleges módosítást követel, míg a megkérdezetteknek csak a 15 százaléka vélte úgy, hogy a kancellárnak tartania kellene magát az eddigi irányvonalához.

Szaid Huszein Alemi Balkhi afgán menekültügyi- és visszatelepítési miniszter még áprilisban úgy nyilatkozott, hogy küszöbön áll a megállapodás Németországgal az illegális bevándorlók visszatelepítéséről. A tárcavezető akkori információi szerint tavaly 250 ezer afgán keresett menedéket külföldön. Közülük kb. 180 ezren Európát, azon belül is elsősorban Németországot választották. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.