Juhász Péter panasszal élt a belvárosi ingatlanügyekben indult nyomozás megszüntetése ellen

A Nemzeti Nyomozó Iroda augusztus közepén váratlanul megszüntette a nyomozást az ún. belvárosi ingatlanügyekben. Ez az a nyomozás, aminek a nyomozását egyszer már bűncselekmény hiányában megszűntették, de az ügyészség indítványára újrakezdték, határidejét pedig újra és újra meghosszabbították.

Hogy aztán újra ne találjanak bűncselekményre utaló jelet abban, hogy

a belvárosi önkormányzat rendre pályáztatás nélkül, a bérlőnek járó kedvezménnyel adjon el alulértékeltnek tűnő lakásokat akkor is, ha a bérlő épp csak kivette az ingatlant.

A nyomozást megszüntető határozat ellen Juhász Péter, az Együtt alelnöke és belvárosi önkormányzati képviselője élt panasszal. Juhász a panaszát két tényre alapozza:

  • egyrészt arra, hogy az NNI a többször is meghosszabbított nyomozás után gyakorlatilag az első, elutasító határozatának kicsit bővített változatát adta ki határozatként;
  • másrészt azért, mert a nyomozóhatóság időközben egy másik perben "véletlenül" - és az ügyszség szerint is jogszerűtlenül - megküldte a nyomozati iratokat Rogán Antal jogi képviselőjének.

Ez utóbbival Juhász és jogászai értelmezésében az NNI kizárta magát a nyomozásból, mert összeférhetetlenné vált - ugyanis a hiba miatt a másik perben tanúként lettek megidézve.

Panaszában Juhász arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendőrség érdemi nyomozati tevékenység helyett ismert és köztudomású adatok ismertetését végezte csupán: a nyomozást megszüntető határozatban egy csomó olyan ingatlaneladás adatait ismertetik például, melyeket senki sem kifogásolt, ezzel azt igyekeztek bizonyítani, hogy általában is rendben ment az ingatlanok értékesítése.

Juhászéknak is feltűnt, hogy a határozatában a rendőrség egy legfelsőbb bírósági "eseti döntésre" hivatkozik, amivel csak részben probléma, hogy ilyen kategória nem létezik. Az a másik, hogy a hivatkozott ügyszám sem felel meg a legfelsőbb bírósági döntések attól teljesen eltérő számozásának.

Juhász teljes panaszát is közzétette a Facebookon: