Fej-fej mellett jobb- és baloldal a horvát választásokon

külföld
2016 szeptember 11., 21:07
comments 15

15 százalékos feldolgozottságnál úgy tűnik, hogy az eddig koalícióban kormányzó Horvát Demokratikus Közösségé (HDZ) lehet a legnagyobb frakció az új horvát parlamentben. Csakhogy, ebből távolról sem következik, hogy biztosan ők alakíthatnak ismét kormányt a szomszédban.

Vasárnap országgyűlési választásokat tartottak Horvátországban, és a vártaknak megfelelően szorosan alakul az eredmény.

photo_camera Andrej Plenkovic, a HDZ vezetője bizakodik. Fotó: AFP / Stringer.

Az MTI azt írja, hogy az eddigi beérkezett eredmények alapján a választási bizottság a HDZ-nek 62, a Szociáldemokrata Pártnak (SDP) 52 mandátumot valószínűsít az új 151 fős parlamentben. Harmadik legtöbb képviselői helye (13) jelen állás szerint a HDZ-vel eddig közösen kormányzó Híd Függetlenek Listája (Most) lesz.

Valószínűleg 7 mandátummal bejut az Élőlánc szervezet is, a többi párt sorsa viszont még bizonytalan. A horvát parlamentben 11 mandátumot a nemzeti kisebbségeknek és a horvát diaszpórának tartanak fenn.

Az urnazárást követő első exit pollok azt mutatták, hogy a két nagy párt abszolút fej-fej mellett áll: az SDP vezette baloldalnak 58, a HDZ-nek 57 mandátumot mértek. Ez, és az első eredmények is arra utalnak, hogy Horvátországban a mostani választásokat követően is fennmaradt a politikai bizonytalanság.

Horvátországban azért kellett új választásokat kiírni, mert a Most által kikényszerített, Tihomir Oreskovic vezette szakértői kormánytól megvonta a bizalmat pártja, a HDZ, és nem sikerült új kormányt felállítani.

Nagy kérdés, kivel lesz ezúttal engedékenyebb a Most, és hajlandóak-e megkockáztatni egy újabb koalíciót a jobboldallal. Túloldalt, Sinisa Hajdas Doncic, az SDP egyik alelnöke mindenesetre már a választás estéjén megkezdte az édesgetést, és úgy nyilatkozott, hogy készen állnak az együttműkösére, és velük "könnyebb" lesz, mint volt a HDZ-vel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.