Pénzt kunyerál, majd büszkén odaadja másoknak - így jótékonykodik Donald Trump

külföld
2016 szeptember 11., 10:33
comments 158

Donald Trump tízmilliárd dollárra értékeli saját magát. A Forbes magazin visszafogottabb ennél, ők csak 4,5 milliárd dollárra becsülik, de ez így is 1,6 milliárd dollárral több, mint amennyire Oprah Winfrey-t, az amerikai napközbeni televíziózás állócsillagát értékelik.

Csak azért hoztam ide Opraht, mert ahogy Trumpnak, úgy neki is van saját magáról elnevezett jótékonysági alapítványa. Oprah alapítványának 242 millió dollárja van. Trumpénak 1,5 millió.

Ennél is lényegibb különbség, hogy Trump, aki élete során is összesen csak 5,4 millió dollárt fizetett be saját alapítványába, a Washington Post cikke szerint 2009 óta egyáltalán nem költ saját pénzéből jótékonyságra a saját alapítványán keresztül. Ugyanazt csinálja alapítványával, mint az építőiparban, ahol szintén nemhogy nem fektet be pénzt, hanem még pénzt is kér neve kölcsönadásáért:

másoktól kunyerál pénzt, hogy azt aztán saját nevében adományozza tovább.

2010-ben például Trump vehette át a floridai Palm Beach Police Foundation díját "önzetlen segítségéért". A Trump Alapítvány 2008-ben és 2010-ben összesen 150 ezer dollárral támogatta a rendőralapítványt.

Pont annyival, amennyit Trump 2009-ben beszedett a New Jersey-i Charles Evans Alapítványtól,

akiket azzal keresett meg, hogy a Palm Beach-i rendőröknek gyűjt. Csak aztán a rendőröknek már nem árulta el, hogy a pénzt valójában az Evans Alapítvány adta. Trumpnak nemhogy egy fillérjébe nem került a jótékonykodás, de még nyerhetett is az ügyön:

a rendőralapítvány Trump Mar-a-Lago Clubját bérelte ki a díjátadóra.

Hogy mennyiért, arról nincsen feljegyzés, de 2014-ben összesen 276 463 dollárt fizettek Trumpnak a Mar-a-Lago bérléséért, csaknem kétszer annyit, amennyivel más zsebéből támogatta őket az üzletember.

Trump alapítványa amúgy nemcsak jótékonyságra szereti költeni mások pénzét. Vettek már életnagyságú portrét Donald Trumpról is, illetve 2013-ban, minden vonatkozó törvényt megsértve

25 ezer dollárral támogatták az alapítvány vagyonából azt a floridai ügyészt, aki akkoriban éppen azt mérlegelte, hogy eljárást indítson-e Trump diplomagyár kamuegyeteme, a Trump Egyetem ellen.

A Washington Post megpróbált utánajárni, hogy ha már alapítványával mások pénzét költi, adakozik-e egyáltalán Trump, aki szeret ezzel hencegni. De Trump megtagadta adópapírjai kiadását, amiből ez kiderülhetne. Azt viszont sikerült kideríteniük, hogy amikor valóságshow-szerepléseikor bárkinek is azt ígérte, hogy állja a cehét, Trump helyett a 2009 óta kizárólag mások pénzéből gazdálkodó alapítványa fizetett, ha nem éppen egy tévés produkciós cég.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.