Tényleg elcsúszik az osztrák elnökválasztás a rosszul ragadó borítékok miatt

2016 szeptember 12., hétfő 11:09
147

Az osztrák belügyminiszter hivatalosan is bejelentette, hogy mégsem október 2-án tartják az elnökválasztást, mivel elrontották a ragasztót a szavazólapok borítékjain. Ezért várhatóan november 27-re vagy december 4-re tolták az elnökválasztás érvénytelenné nyilvánított második fordulójának megismétlését.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter ma arra kérte a parlamentet, hogy a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében halasszák el a szavazást.

Alexander Van der Bellen, az exzöld független (b) és Norbert Hofer, a szabadságpárti elnökjelölt (j) - Fotó: Hasan Tosun / Anadolu Fotó: Hasan Tosun

A pontos dátumban még a belügyminiszter sem biztos, de személy szerint a november 27-ét támogatná. Az már biztos, hogy az új elnök beiktatására csak 2017 elején kerülhet sor. A parlamentnek a keddi vagy a jövő heti ülésnapján azt is tisztáznia kell, hogy elmehetnek-e szavazni azok, akik az érvénytelennek nyilvánított forduló óta töltöttékbe a 16. évüket, amitől Ausztriában megkapják a választójogot. Ugyanakkor az sem tisztázott, hogy akik azóta meghaltak, szerepelhetnek-e még a névjegyzékben. A választás időpontjának módosításához egyszerű többség is elég.

A sajtótájékoztatója elején Sobotka elnézést kért mind a választóktól, mind a jelöltektől, zöldpárti Alexander Van der Bellentől és a szélsőjobboldali Norbert Hofertől is, hogy még tovább fog tartani a választási kampány. A legfőbb gondot az okozta, hogy gyártási hiba miatt rossz volt a ragasztó a szavazólapok borítékain. Mindenesetre a bűnügyi hivatal már keresi a felelősöket. Ma azonban nem tudják megmondani, hány hibás szavazólapot gyártottak le. Azt sem tudják mennyibe fog kerülni a válsztópolgároknak, hogy el kell halasztani a szavazást. (Die Presse)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt