Tényleg elcsúszik az osztrák elnökválasztás a rosszul ragadó borítékok miatt

külföld
2016 szeptember 12., 11:09
comments 145

Az osztrák belügyminiszter hivatalosan is bejelentette, hogy mégsem október 2-án tartják az elnökválasztást, mivel elrontották a ragasztót a szavazólapok borítékjain. Ezért várhatóan november 27-re vagy december 4-re tolták az elnökválasztás érvénytelenné nyilvánított második fordulójának megismétlését.

Wolfgang Sobotka belügyminiszter ma arra kérte a parlamentet, hogy a zökkenőmentes lebonyolítás érdekében halasszák el a szavazást.

Alexander Van der Bellen, az exzöld független (b) és Norbert Hofer, a szabadságpárti elnökjelölt (j) a választás napján az oszták közszolgálati tévében. Fotó: Hasan Tosun / Anadolu
photo_camera Alexander Van der Bellen, az exzöld független (b) és Norbert Hofer, a szabadságpárti elnökjelölt (j) - Fotó: Hasan Tosun / Anadolu

A pontos dátumban még a belügyminiszter sem biztos, de személy szerint a november 27-ét támogatná. Az már biztos, hogy az új elnök beiktatására csak 2017 elején kerülhet sor. A parlamentnek a keddi vagy a jövő heti ülésnapján azt is tisztáznia kell, hogy elmehetnek-e szavazni azok, akik az érvénytelennek nyilvánított forduló óta töltöttékbe a 16. évüket, amitől Ausztriában megkapják a választójogot. Ugyanakkor az sem tisztázott, hogy akik azóta meghaltak, szerepelhetnek-e még a névjegyzékben. A választás időpontjának módosításához egyszerű többség is elég.

A sajtótájékoztatója elején Sobotka elnézést kért mind a választóktól, mind a jelöltektől, zöldpárti Alexander Van der Bellentől és a szélsőjobboldali Norbert Hofertől is, hogy még tovább fog tartani a választási kampány. A legfőbb gondot az okozta, hogy gyártási hiba miatt rossz volt a ragasztó a szavazólapok borítékain. Mindenesetre a bűnügyi hivatal már keresi a felelősöket. Ma azonban nem tudják megmondani, hány hibás szavazólapot gyártottak le. Azt sem tudják mennyibe fog kerülni a válsztópolgároknak, hogy el kell halasztani a szavazást. (Die Presse)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.