Felmentették a cigánygyilkosságok ügyében nyomozó rendőröket átverő titkosszolgálati vezetőket

bűnügy
2016 szeptember 14., 17:29
comments 185

Bűncselekmény hiányában

felmentette a Fővárosi Ítélőtábla azt a négy katonai elhárításnak dolgozó katonatisztet, akiket a cigánygyilkosságok ügyében folyó nyomozás félrevezetésével gyanúsítottak, írja a Népszabadság a jogerős bírósági ítélet alapján.

A három tábornokot és egy alezredest "hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással" vádolták. A nyomozás titkos volt, ahogy a tárgyalások is, ezért nem tudni sokat a vád tartalmáról.

A vád egy 2013-ban lezárult belső vizsgálaton alapult, ez a vizsgálatot még Hende Csaba rendelte el 2010-ban. A Katonai Biztonsági Hivatal vizsgálatáról készült jelentés szerint a titkosszolgálati vezetők kulcsfontosságú információkat titkoltak el a cigánygyilkosságok ügyében nyomozók elől: nem mondták el például, hogy az egyik gyanúsított, Csontos István korábban informátoruk volt. De egyébként is valótlan tartalmú válaszlevelekkel gáncsolták a nyomozók munkáját.

Hogy mi történt ez után, arról nem tudni semmit, mert minden államtitok. A Népszabadság értesülései szerint nagyon gyenge volt a vád, alapvető tényállítások és bizonyítások hiányoztak belőle. (Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.