Felmentették a cigánygyilkosságok ügyében nyomozó rendőröket átverő titkosszolgálati vezetőket

2016 szeptember 14., szerda 17:29
192

Bűncselekmény hiányában

felmentette a Fővárosi Ítélőtábla azt a négy katonai elhárításnak dolgozó katonatisztet, akiket a cigánygyilkosságok ügyében folyó nyomozás félrevezetésével gyanúsítottak, írja a Népszabadság a jogerős bírósági ítélet alapján.

A három tábornokot és egy alezredest "hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítással" vádolták. A nyomozás titkos volt, ahogy a tárgyalások is, ezért nem tudni sokat a vád tartalmáról.

A vád egy 2013-ban lezárult belső vizsgálaton alapult, ez a vizsgálatot még Hende Csaba rendelte el 2010-ban. A Katonai Biztonsági Hivatal vizsgálatáról készült jelentés szerint a titkosszolgálati vezetők kulcsfontosságú információkat titkoltak el a cigánygyilkosságok ügyében nyomozók elől: nem mondták el például, hogy az egyik gyanúsított, Csontos István korábban informátoruk volt. De egyébként is valótlan tartalmú válaszlevelekkel gáncsolták a nyomozók munkáját.

Hogy mi történt ez után, arról nem tudni semmit, mert minden államtitok. A Népszabadság értesülései szerint nagyon gyenge volt a vád, alapvető tényállítások és bizonyítások hiányoztak belőle. (Népszabadság)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt