A kormány Bayer cigányozásáról: egyes megfogalmazásai közéleti vitákat váltottak ki

POLITIKA
2016 szeptember 15., 12:55

Harangozó Tamás MSZP-s országgyűlési képviselő küldött kérdést Lázár János főminiszternek és Orbán Viktor miniszterelnöknek, Bayer Zsolt állami kitüntetésével kapcsolatban.

Harangozó főleg arra volt kíváncsi, hogy

  • a miniszterelnök egyetért-e Bayer szellemiségével,
  • ma is helyesnek tartja-e a kitüntetést
  • illetve, hogy konkrétan mi szerepelt a Bayer kitüntetéséről szóló előterjesztésben.

A kérdésekre az ellenzéki képviselő ugyanazt a választ kapta. Ebben Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára lényegében azt írja, hogy Bayer a GULAG és az erdélyi magyarok bemutatása miatt kapta a lovagkeresztet, az MSZP pedig kitüntette Fekete Jánost, aki a pártállam idején volt a Nemzeti Bank vezetője.

Harangozó a kérdésében elhelyezett pár Bayer idézetet is, például amikor a publicista az olaszliszkán történt gyilkosság miatt arról írt, hogy

"Cigány gyerek elgázolása esetén tapossunk bele a gázba."

A hivatalos válasz szerint

"[Bayer] egyes megfogalmazásai közéleti vitákat változzak ki",

de bezzeg az MSZP-s kitüntetett Fekete meg eladósította az országot.

Harangozó most új kérdésekkel próbálkozik, hátha megtudja, mi volt az előterjesztésben, illetve, hogy mi a véleménye a miniszterelnöknek Bayer gyűlölködő publicisztikáiról.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.