Az amerikai elnökválasztás már a lét legvégső kérdését, a halált feszegeti

külföld
2016 szeptember 15., 11:48
comments 132

Hillary Clinton rogyadozó lábakkal közelített a fekete kisbusza felé, majd látszólag el is ájult, kísérői épp csak elkapták. A szeptember 11-i megemlékezés közepette lezajlott jelenetet egy járókelő rögzíteni tudta, így vasárnap dél óta másról se szól az amerikai politika, mint a két elnökjelölt egészsége és hosszútávú kilátásai.

Nem csoda. Bár nem Clinton, és még csak nem is a nála is idősebb Donald Trump a valaha volt legidősebb elnökjelölt, de ketten együtt ők a legidősebb elnökjelöltpáros:

Trump 70 éves, Clinton októberben, még a választások előtt betölti a 69-et.

Bármelyikük is nyer, egyből a valaha megválasztott legidősebb amerikai elnökké válnak - Trump egyedül, Clinton az 1980-ban 69 évesen megválasztott Ronald Reagannel holtversenyben.

Ez pedig jogos kérdéseket vet fel egészségi állapotukról, még ha az orvostudomány és általában az életszínvonal és életkilátások javulása alapján mindkettejük életkilátásai jobbak a korábbi nagy öregeknél:

míg Reagannek 1980-as megválasztásakor az akkori statisztikák alapján még 11 év volt a várható élettartama, Trumpé most 14, Clintoné pedig 16 év, vagyis papíron bőven megélhetik második elnöki ciklusuk végét is.

Az már más kérdés, hogy milyen egészségben. Reagan már bőven visszavonulása után, 1994-ben jelentette be hivatalosan, hogy alzheimeres, bár utólag már könnyű olyan jeleket találni elnöksége idejéből, amelyek arra utalnak, hogy talán már akkor is beteg lehetett. Ez a degeneratív betegség idős korban már nagyobb kockázatot jelent, bár egyáltalán nem akkorát, hogy csak emiatt ódzkodni kéne az idősebb politikusoktól. Az amerikai Alzheimer Szövetség számításai szerint 2016-ban

a 65-74 éves korcsoportban 1000 emberenként 2 új alzheimeres esettel lehet számolni.

A 75-84 éves korcsoportban már 13/1000 új esettel, vagyis a kor előrehaladtával drasztikusan nő a betegség valószínűsége. A rákos megbetegedés valószínűsége, ha nem is ilyen meredeken, de növekszik a korosodással: az amerikai Nemzeti Rákintézet statisztikái szerint az 50-64-es korcsoportban még 1000 emberenként 7,7 esettel számolhatunk, a 65-74 éves korcsoportban már 17,4/1000, a 75 év felettiek körében pedig már 21,5/1000 az arányszám.

A keringési betegségek kockázata is nő az életkorral. Az Amerikai Szívszövetség statisztikái szerint, melyek 1000 emberévben adják meg az arányokat, az 55-64 éves nők körében még csak 8,9/1000, a 65-74 éves nők körében már 20/1000 az arányszám,

az ugyanilyen korú férfiak körében pedig már 36,4.

Ez különösen Trump szempontjából aggasztó, és nem feltétlenül azért, mert ő férfi. Hanem mert sokat bírált és körberöhögött "orvosi" "kórtörténetéből", amiből olyan nagyon sok nem derül ki, az igen, hogy naponta szed aszpirint és koleszterincsökkentő gyógyszereket. Márpedig mindkét gyógyszer a keringési betegségek kezelésére szolgál, így bár normális kórtörténet vagy orvosi állapotfelmérés hiányában sejtésünk sem lehet Trump egészségügyi kockázatairól, ezek alapján úgy tűnhet, hogy keringési betegségekre lehet hajlama.

Amikor 2008-ban az akkor 47 éves Barack Obamát republikánus oldalról az akkor 72 éves, egy bőrrákot már túlélt John McCain próbálta legyőzni, McCain - éppen korábbi rákjára tekintettel - nemcsak a szokásos egy-két oldalas orvosi felülvizsgálati jelentését hozta nyilvánosságra, hanem a megelőző nyolc évben keletkezett minden vizsgálati eredményét és kórtörténetét is. Ezzel nem sikerült új standardod teremtenie:

a nála alig valamivel fiatalabb Trump nevetséges orvosi igazolásáról már volt szó, de Hillary Clinton sem volt kitárulkozóbb (.pdf), bár legalább az általa nyilvánosságra hozott, tavalyi orvosi jelentésben legalább nem írták, hogy minden tesztje pozitív lett.

Ez most, hogy hirtelen a halandóság lett az elnökválasztás legfontosabb kérdése, változhat. Clinton, miután orvosai vasárnap nyolc órányi késlekedéssel hozták csak nyilvánosságra, hogy már pénteken tüdőgyulladással diagnosztizálták, ígéretett tett rá, hogy bővebb információkat is nyilvánosságra hoznak majd az egészségi állapotáról. Trump pedig megígérte, hogy nyilvánosságra hozza múlt heti orvosi felülvizsgálatának eredményeit. Van rá némi remény, hogy ezekben ne csak felszínes állítások legyenek "lenyűgözően nagyszerű" egészségi állapotáról és arról, hogy "minden tesztje nagyon pozitív" lett. (Via 538. Címlapkép: Mark Makela és Justin Sullivan/Getty Images)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.