Európa Kulturális Fővárosa szeretne lenni Gödöllő

eu
2016 szeptember 15., 12:38
comments 87

Megpályázza az Európa Kulturális Fővárosa 2023-ban címet Gödöllő, miután a helyi képviselő-testület a mai ülésén felhatalmazta Gémesi György polgármestert a pályázat beadására.

Az önkormányzat számos érvet tud felsorakoztatni amellett, hogy miért érdemelhetné ki az ország egyik legismertebb 50 ezer fő alatti települése a rangos elismerést – mondta Péterfi Csaba kommunikációs igazgató az MTI-nek. Az érvek:

  • Gödöllő kiemelten támogatja a kulturális életet, illetve az abban részt vállalókat, a kultúra ma a város egyik húzó ereje.
  • Az elmúlt időszakban történt fejlesztések is nagymértékűek, elég, ha a királyi kastélyban nemrég megnyílt, Európában is párját ritkító barokk színházra vagy a városi múzeum napokban átadott állandó kiállítására gondolunk.
  • Javában zajlik a Művészetek Háza korszerűsítésének második üteme, megújul a Testőr laktanya, a közeljövőben elkészül a Hattyús tó.
  • 2011 óta Gödöllőn tematikus évek köré fűzik fel a kulturális programokat, így kapcsolva össze a kultúrát a turizmussal.
  • Az önkormányzat a 2013-ban elfogadott hosszú távú kulturális koncepcióval is bizonyítja, mennyire fontosnak tartja e területet.
  • Gödöllőn több mint 50 kulturális csoport működik, sok közülük országosan és nemzetközi szinten is ismert. (Például a Gödöllői Szimfonikus Zenekar, a Cimbaliband, a riói olimpián vendégszereplő Fricska Táncegyüttes vagy a Szentpéterváron díjazott Talamba Ütőegyüttes, a XX. század eleji szecessziós Gödöllői Művésztelep szellemiségét őrző Gödöllői Új Művészet Közalapítvány és a királyi kastélyban nagy műgonddal helyreállított lovarda, ahol számos rangos fesztivált tartanak évről évre.)
  • A fővároshoz közel fekvő város 20 év óta minden évben megemlékezik az ország tényleges felszabadulásáról az alsóparki Világfánál tartott Szabadság napi programmal és a Magyar Szabadságért díj átadásával.
  • 2011-ben Gödöllő adott helyszínt hazánk európai uniós elnöksége számtalan rendezvényének, az akkori szlogen a Gödöllő in Europe, Europe in Gödöllő (Gödöllő Európában, Európa Gödöllőn) 2023-ban is érvényes lehet a településre.
A gödöllői Trafo club (Fotó: Google Street View)
photo_camera A gödöllői Trafo club (Fotó: Google Street View)

Az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázat megjelenése év végén várható. Kb. 10 hónap áll rendelkezésre az első fordulós anyag magyar és angol nyelven történő elkészítésére. Az így kimunkált komplex anyagot egy 12 fős nemzetközi szakértő testület bírálja el, majd az észrevételek kézhezvétele után a második fordulóba meghívott városokra újabb 9-10 hónapos munka vár: a javaslatok beépítése és a végleges pályázati anyag összeállítása. A végső döntés 2018 nyarán születhet meg.

A pályázatok értékelésében kulcsszerepe van a hosszútávú stratégiának, a pályázat európai dimenziójának, a kulturális és művészeti tartalomnak, a megvalósítási képességnek és a társadalmi kapcsolatoknak és az irányításnak. A nyílt pályázaton bármelyik magyar város indulhat. Gödöllő mellett korábban Tokaj, Debrecen, Veszprém és Eger jelezte, hogy indulni szeretne az Európa Kulturális Fővárosa 2023 pályázaton. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.