Soha nem volt ennyi üres állás Magyarországon

gazdaság
2016 szeptember 15., 10:14
comments 134

A Központi Statisztikai Hivatal közölte a meglepő statisztikát. A magánszférában összesen 39 ezer állás betöltetlen. Gyakorlatilag minden iparágban problémát jelent a kevés munkaerő, ez alól szinte csak a bányászat és a kőfejtés kivétel.

photo_camera Zajlik a munka a Ritz Mérõtranszformátor Kft. kecskeméti üzemében. MTI Fotó: Ujvári Sándor.

2012-höz képest megduplázódott az üres állások száma. A feldolgozóiparban a legsúlyosabb a helyzet: 16 ezer munkahely gazdátlan, ami duplája a négy évvel ezelőttinek. Arányaiban nagy a baj még az információs és kommunikációs szektorban, ahol az állások 3,6 százaléka, 3000 munkahely üres.

Fontos persze látni, hogy a statisztika csalóka. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavalyi felmérés például azt találta, hogy 22 ezer üres informatikai állás van országszerte, de ennél is durvább az arány a vendéglátásban, ahol hivatalosan csak 1600 munkahely hiányzik, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének becslése viszont 100 ezerről szól.

A különbségek nyilvánvalóan abból adódnak, hogy a vállalatok elsősorban a fizikai-betanított munkát igénylő állásokat jelentik a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálatnál, meg persze azokat, amikből állami támogatást remélhetnek. (Világgazdaság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.