Váratlan párhuzamok a II. világháborús zsidóüldözés és a római parti mobilgát között

Jávor Benedek! Miért?!

Ez is szerepel abban a rapszodikus hangulatú közleményben, amit a "Római partért Egyesület" adott ki csütörtökön kora délután. Az Egyesületet helyi ingatlantulajdonosok hozták létre a Tarlós István-féle mobilgát tervének támogatására.

Írásukban többek között azt pedzegetik, hogy a mobilgát megépítése ellen küzdő PM-es európai parlamenti képviselő többek között

emberiség elleni bűncselekményt, illetve közösség tagjai elleni erőszakot követhet el.

De ez még a józanabb része a közleménynek, abba ugyanis a következő mondatok is bekerültek.

"Vajon a második világháború alatt kik voltak azok, aki faj, vallás, születés, lakcím stb. alapján megkülönböztettek embereket?! Mert most Jávor ezt teszi, ezt írja!!! (...) Minket nem bele lőttek, minket bele toltak a Dunába"

Így vonnak párhuzamot az Egyesületben a holokauszt áldozatai, és a Duna árterében lévő ingatlanok tulajdonosainak helyzete között.

Arról is írnak, hogy a római parton

"sajnos voltak, akik meg is haltak"

a megfelelő árvízvédelem hiánya miatt.

A helyzet értelmezéséhez nem árt tudni, hogy a "Római partért Egyesület" közleményét egy envirochem.hu-s emailcímről küldték, ők honlapjuk szerint

  • vegyipari alapanyagok disztribúciójával,
  • műtrágyagyártással- és értékesítéssel,
  • üzemanyag nagy- és kiskereskedelemmel

foglalkoznak. A cég ügyvezetője és fő tulajdonosa Egri Gábor, a Száz leggazdagabb magyar lista szereplője, akinek Holiday Beach Budapest nevű szállodája az árvíz által leginkább fenyegetett római parti ingatlanok egyike.

Az Átlátszó 2013-ban írt részletes cikket a Tarlós-féle mobilgát mellett küzdő szervezetről, és arról, hogy nem teljesen világos, hogy "néhány kedvezményezett ingatlantulajdonos magánérdekén kívül milyen problémára jelent megoldást a [milliárdos EU pénzből tervezett] mobilgát."

Telefonon egyébként a szállodás Egri nem tudott konkrét példákat mondani a árvízvédelem hiánya miatt a rómain bekövetkezett halálesetekre. Amikor pedig a holokausztos párhuzamról kérdeztük, akkor arról beszélt, hogy a mobilgát hiányában a környékbelieknek pokoli körülmények között kell élniük és dolgozniuk, és ők ezen akarnak változtatni.

Szerinte Jávor Benedek politikai marketingérdekből lép fel a beruházás ellen. A közlemény egyébként Jávor egy héttel ezelőtti blogbejegyzésére lehet válasz, amiben arról ír, hogy szerinte a terv valójában

"megint a szokásos NER-modell: egy jól hangzó, messziről közhasznúnak tűnő érv (esetünkben az árvízvédelem), megállíthatatlanul burjánzó közpénzköltés, magánzsebekbe csordogáló profit."

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.