Szijjártó: Minden esetben, így a diplomáciai kinevezéseknél is kizárólag szakmai döntéseket hozunk

A Magyar Hírlapnak adott interjút a magyar külügyminiszter. A beszélgetésből Szijjártó Péter négy gondolatát szemlézzük:

1. Európa nem biztonságos

"Néhány évvel vagy akár csak néhány hónappal ezelőtt ki lehetett mondani, hogy Európa biztonságos hely. Ma már nincs így, a terrorizmus beköltözött Európába, a migránsáradat rendkívüli mértékben rontotta le a közbiztonságot és növelte a terrorfenyegetést."

2. Megérdemelnének az osztrákok egy pofont

"Ha felidézem az elmúlt másfél évből azokat a lekezelő „demokrácia-kritikákat” és sértéseket, amelyeket az osztrákok a fejünkhöz vágtak, akkor a visszavágás vágya igencsak dolgozik bennem. De legyünk inkább nagyvonalúak."

3. Csak egy dolog érdekli az EP-elnökét és a luxemburgi külügyminisztert

"Jean Asselbornt és Martin Schulzot nem érdeklik a magyar emberek, és valójában nem érdekli őket a jogállam és a demokrácia sem, csak az, hogy minél több illegális bevándorló érkezzen Európába."

4. Szakmaiság

"Az elmúlt két évben több száz személyi döntést hoztunk meg kollégáim­mal, ha csak ennyit bírálnak, ez azért nem rossz arány. De a viccet félretéve, nézzük az „ügyeket”. Kóka János cége magyar mérnököket alkalmaz, magyar embereknek ad munkát, pont annyi támogatást kapott a külgazdasági intézményrendszertől, mint bármely más vállalat. Eörsi Mátyás volt SZDSZ-es politikus jelölését támogattuk a Demokráciák Közössége főtitkári posztjára, mert egy magyar liberálissal könnyebben szót értünk, mint egy hollanddal, svéddel vagy luxemburgival. Az MSZP-s múlttal rendelkező Dobolyi Alexandra neve azért merült fel a kisinyovi nagyköveti posztra, mert az egyik legnagyobb európai pártcsaládban pont ezzel a térséggel foglalkozott. Minden esetben, így a diplomáciai kinevezéseknél is kizárólag szakmai döntéseket hozunk."

Már nyomdában a MAKRO

Lépj be a Körbe október 20-ig, hogy október végén neked is küldjünk egy tiszteletpéldányt.

Belépek
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.